8 съвета за развитие на детето от 7 до 9 месеца

8 съвета за развитие на детето от 7 до 9 месеца

15 февруари 2021

Ето, че вече са минали цели седем месеца от развитието на вашето бебе и със сигурност сте преживели много вълнуващи моменти заедно. Вашето дете досега е било интуитивен индивид, но започва да развива сетивата си - слух, зрение и пр., да проявява емоции и характер. С това предвид, в тази статия ще ви дадем 8 съвета, с които да му помогнете да развие тези негови аспекти. Готови ли сте? Нека започнем с...

 

1. Помогнете му да стане самостоятелно

 

Около седмия месец е точно времето, когато вашето дете ще осъзнае, че вече не сте свързани изцяло. Тук може да възникне момент, наречен “тревога на отделяне”, в който бебето да се страхува и да се прилепва към вас веднага, щом се запътите дори само към другата стая. Помогнете му да свикне с идеята, че то ще бъде самостоятелен човек, като се придържате към своеобразен режим. “Играта на криеница” може да ви е от голяма полза.


Създавайте ситуации, в които детето само ангажира вниманието си. Поставете го в отделено и безопасно пространство с любимите му играчки. Отдалечете се от мястото, така че детето да не ви вижда, но да има шанс да ви потърси при необходимост.

 

2. Окуражавайте го да показва емоциите си

 

За бебето в този период е много важно то да показва емоциите си - все пак, в момента те са основният начин, по който комуникира с околните. Стимулирайте го да показва своите, като отговаряте на тях положително и ги приветствате. Не му се карайте, че плаче, например, а покажете загриженост и се опитайте да го успокоите. 

В развитието на емоционалното осъзнаване, дайте възможност на детето да опознае себе си в огледалото. Разигравайте различни емоционални варианти - на плач, смях, несигурност. Така бебето ви ще види своите мимики и ще изгради увереност да ги използва преди да проговори.

 

Малко пълзящо бебе 

 

3. Насочвайте вниманието към положителни реакции и ситуации

 

Правилната комуникация от страна на детето ще изисква усилие, както от негова, така и от ваша страна. След като бебето разбере, че може да влияе на вас и околните чрез емоционалното си изразяване, то ще опита да го прилага във всеки един момент.

В моментите на безпокойство и недоверие, фокусирайте вниманието му върху нещо положително - любима играчка, песничка или физическа близост. Повечето пристъпи на напрежение могат да се овладеят преди да достигнат плач. Важното е този, който полага грижи за детето, да реагира навреме и да запази самообладание, без да изразява допълнителна несигурност и нетърпение. Бебето може да премине от плач в смях само за секунди, стига да е е поощрено с усмивка насреща.

 

4. Осигурете му правилните играчки

 

Играчките в различните възрасти стимулират интереса към повече неща и развиват различни сетива. Когато купувате играчки, е важно да ги съобразите с възрастта и развитието на детето. В периода от седмия до деветия месец, малчуганът усвоява умението да седи неподвижно и стабилно. Подходящи играчки са тези, които задържат интереса за повече от десет минути, но не изискват допълнителни движения. Може да му предоставите пъзели или играчки за сглобяване, игри за нанизване или редене. 


Комплексните играчки, като нашите логически кубове, обединяват няколко дейности за развитие на фината моторика. Този тип занимания са напълно безопасни и дават свобода, и право на избор на детето ви. С постоянно и разнообразно привличане на вниманието, седящата стойка ще се подобри и гръбначните мускули ще се развиват, за да могат да поддържат следващите етапи от физическото развитие.

 

5. Преобразувайте играта с познати предмети

 

Всяка налична играчка в дома ви може да се превърне в интерактивна. Започнете да криете играчките и да назовавате вида на предметите - “Това е кубче, куче, влакче” и т.н. В един момент детето ще започне да разпознава играчките и при задаване на въпрос да посочва с какво иска да си играе.

След като забележите постоянство в познанието, започнете да криете играчките. Кой е казал, че играта на криеница е само за хора? Така малкият човек ще започне да търси играчка и постепенно ще опознае заобикалящата го среда. Това е моментът, в който да утвърдите нови постоянни думи в съзнанието му - “Мечето е на леглото, до стола, до масата…”

 

6. Представете нова социална среда

 

Със стабилизирането на седналото положение и узряването на емоционалното изразяване е време да отделите бебето от тесния семеен кръг. Организирайте детски срещи за игра с ваши приятели и роднини и дайте свобода на общуването между най-малките. В този период, най-хубаво е разликата в годините да е минимална, за да се избегне тревожност от страна на родителите и децата.

Не забравяйте, че малките деца общуват предимно с допир и желанието да пипат и дори да катерят по другарчето си, ще е голямо. Оставете ги в комфортна и обезопасена среда и оставете инстинктите им за свързване да проработят. В услуга на всички участници ще е първичните нужди на децата да са задоволени, за да може те да са спокойни и отворени към приключения.

 

Бебе си играе навън с майка си

 

7. Вгледайте се за поява на първите признаци на характер 

 

С това ще се сблъскате най-активно по време на захранването. Вкусовете и усещанията ще се развиват още повече в тези месеци и детето ви ще започне да проявява своя характер. За да е пълно приключението: първите зъби на бебето ще са налице рано или късно. Това ще го предразположи към непознати досега неприятни усещания, като това може да се прояви в неподчинение и несъгласие, тревожност и дори липса на пълноценен сън.

Съветваме ви да не се придържате към строго определена програма и при видим дискомфорт да позволявате на детето да изразява това, което го тревожи или вълнува.
Както вече споменахме, ако детето ви види усмивка и спокойствие, то ще бъде окуражено да постигне същото.

 

8. Пригответе се за по-голяма мобилност

 

Колкото и да е спокоен периода на стабилно седнало положение, за съжаление или радост, той е само преходен. Щом бебето усети сила в гръбначните си мускули, то ще опита да се изправя и придвижва. Важно е да обърнете внимание на мебелите в дома - къде е удачно детето да се изправя и къде не, кога да остава само и кога да е под пълен надзор на възрастен.

Стимул за плавни и осъзнати движения могат да бъдат играчките, поставени в различен радиус от детето. Така хем ще се изисква движение, хем детето ще получава награда и удовлетворение след постигнат резултат.


Разбира се, има налични играчки, които да помогнат при изправяне и начално пълзене - например дървени проходилки и играчки за дърпане, като тяхното закупуване е подходящо след като бебето е започнало да се задържа само на мебелите у дома.