Ранно детство

 

Още от първите месеци на живота си бебето започва да проявява форми на активност и любознателност, които са основата на играта.

Първият етап на играта е манипулиране с играчки. Той започва около 10 месечна възраст, когато децата се научават да хващат, изучават, оглеждат играчките си. Следва игра „едно до друго”, в която две или три или повече деца са обединени само външно от игровата ситуация, всяко играе със своя играчка и си има игрова цел, но не съществува общ замисъл.  

Това равнище на играта е характерно за 2-3 годишни деца и при него се появява интерес към играта и играчката. Към 4-5 годишна възраст децата вече започват да играят на игрови звена, при които може да участват и голяма група деца.

Вече 5-6 годишни децата са много самостоятелни в избора си на един или друг вид игра, в съчетаването им, от което могат да се появят игри. Голямо значение за провеждането на една такава игра оказва доброто усвояване на правилата на множество по-малки игри, които дълго време преди достигането на този етап са играни.

Прочети още за ранното детство

 

Игри през ранното детство

 

Вече през ранното детство детето е доста по-мобилизирано и ентусиазирано към различни дейности с играчките си. Преходът от младенчество към ранно детство завършва официално след първата година. Младенчеството според Рудолф Щайнер е периода на отделянето на детето от майката, като този период може да се премине, а може да се получи криза в отношенията им. Тук е мястото на родителя на избегне тази ситуация. За целта могат да му помогнат дървените играчки на PlaySense.

Ранното детство е възрастта, когато децата силно се впечатляват от движенията и са нетърпеливи да се научат да се движат - в това число влиза и прохождането. Те преминават този етап от живота си, когато станат господари на собствените действия. Физиологично погледнато, можем да кажем, че мускулите им и нервите им преминават през период, в който се научават да работят в хармония едни с други. Успешното преминаване през този период е от първостепенно значение за крайното усъвършенстване на индивида.

От голяма полза за детето са игрите за стени, тъй като те се поставят на стената в детската му стая и чрез тях го мотивирате да стои изправено, докато играе. PlaySense предлага игри за стена под формата на различно животно – например, дървен крокодил за стена, дървен хипопотам за стена и др. Характерното при тази игра е монтирането и на стена. Подходяща е дори и за прохождащи деца, като провокира интереса им и ги задържа изправени.

Чудесен избор са и телените игри с дървени топчета. Като например, спирала с масивна дървена основа. Дървената играчка има три телени спирали в различна конфигурация. Детето може да придвижва с пръстчета по лабиринта, изграден от разнообразните по форма и цвят дървени мъниста. По този начин, докато играе и се забавлява, детето развива своята координация на ниво ръце и очи. Напипва, докосва и усеща различните предмети и то, докато е изправено пред стената и играе.

 

Играчки с кубчета

 

От особено значение и много важен етап е преходът към игрите за построяване, подреждане, надстрояване. Това са играчки с кубчета. Знаете ли например как се играе с Дървен пъзел "Лабиринт"? Това е играчка, която се състои от различни геометричните фигури. Те са в различни цветове – по този начин детето научава и запомня по време на игра основните цветове.

Хубавото е, че можете да оставите детето да ги нанизва и завърта с пръсти само, за да усети как преминават през лабиринта и достигат до основата. По този начин неусетно ще развие своята фина моторика. На по-късен етап усложнете задачата като предложите на детето да сравни извадените блокчета с изобразения цвят върху дървеното листо. Необходимо е то да избере фигурата с най-близък цвят и да започне нанизването от нея.

Подобен вариант са дървените цветни кубчета. Тук детето учи, докато играе различните животни, превозни средства, множества от плодове и цифри, съответстващи на техния брой. Можете да поставите едно кубче в друго или подреждате по признак едно върху друго.

 

Играчки с лабиринти

 

А игрите с магнитните лабиринти засилват концентрацията, задържат вниманието и развиват фината моторика. А и подготвят трипръстовия захват. Като например, дървеното Трасе/Лабиринт. Целта тук е да се придвижват топчета по лабиринт – това всъщност е масивна дъска с цветни крачета. Цветовете тук са весели и красиви, за да задържат вниманието на малкия ви наследник по-дълго време. В средата на дъската е поставено зъбчато колело, чрез завъртането на което децата преместват цветните топчета в различни пътечки. Към играта има 6 карти с 12 примера на различно разпределение на топчетата, като цветните крачета служат за ориентир. Тази игра развива логическото мислене и визуална памет у децата.

 

PlaySense е един от водещите магазини за дървени играчки в България.

марки
Подреди по