Подаръци за първи юни: Изберете правилния подарък за вашето дете

Подаръци за първи юни: Изберете правилния подарък за вашето дете

15 февруари 2021

Да си родител означава да имаш много отговорности, една от които да се грижиш за щастието на своето дете. Едно от нещата, които правят децата истински щастливи, са подаръците. С всяка изминала година и всеки изминал празник, те стават все повече и повече, подтиквайки родителите към повече креативност. Ако детето ви вече има твърде много играчки, навярно се чудите с какво още бихте могли да го изненадате?

 

Как да изберете?

 

На първо място трябва да имате предвид тяхната възраст, интереси и ниво на развитие. Какво обича да прави детето ви? Обича ли животни? Или пък динозаври и супергерои?

Опитайте да наблюдавате с какви играчки детето си играе отново и отново. Какво задържа вниманието му ангажирано с часове? Има ли герои, които обича? Обича ли да играе роли? Вълнува ли се при разлистването на конкретна книга? Към кои играчки в магазина проявява интерес? А може би се наслаждава на настолни игри и пъзели?

Плюсът при настолните игри и пъзелите е, че могат да развличат вашето дете в продължение на дълго време, тъй като повечето от тях са подходящи за по-широк спектър на възрастта. Също и насърчават и подпомагат развитието на детето, като развиват уменията му да мисли логически и да опознава и разбира заобикалящата го среда.

Друг плюс при тези игри е, че дават възможност да бъдете част от забавлението на вашите деца. Те могат да са както индивидуални, така и семейни, правейки ви активна част от израстването на вашето дете. Така с удоволствие ще наблюдавате как то се радва, докато расте и се учи.

В допълнение, социалните учени твърдят, че игрите учат децата да се разбират по-добре с останалите деца, затова може да обмислите да го изненадате с игри, изискващи повече от двама играчи. Това също ще го насърчи да свикне да спазва правила, тъй като те са присъщи за повечето игри.

 

Добър избор са настолните игри и пъзелите

 

Настолните игри и пъзелите също помагат на децата да мислят в перспектива, планирайки следващия си ход, както и да развият търпение и умението да се фокусират. Експертите по детско развитие казват, че децата се концентрират за около 2 до 5 минути, умножено по възрастта им. Това означава, че 3-годишното дете може да е в състояние да се концентрира върху задача за 6 до 15 минути, докато при 4-годишното дете концентрацията може да продължи от 8 до 20 минути. Затова пъзелите са толкова добър инструмент за изграждането и развитието на концентрацията при децата. Те дават възможност мъничетата да се фокусират върху едно нещо за продължителен период от време, без да бъдат прекъсвани. 

Но за да усетите изцяло ползите от пъзелите, трябва да изберете такъв, който е подходящ за възрастта на детето ви. Ако реденето на парченцата е твърде трудно за тях, те обикновено стават нетърпеливи и се отказват. Но от друга страна твърде лесните за нареждане пъзели не са достатъчно предизвикателство и не успяват да запазят фокуса и търпението на детето.

 

Настолни игри за деца

 

На какво трябва да обръща внимание играта?

 

Не забравяйте да изберете играчки, които едновременно насърчават креативността и свободната игра, в съчетание с такива, които наблягат на формалните умения, като смятане и четене.

Безопасността също трябва да е водещ фактор, затова, доколкото е възможно, наблегнете на непластмасови играчки, изработени от устойчиви материали, несъдържащи токсични химикали и оцветители.

Добра идея е да изберете подаръци, които се характеризират с дълъг живот. Такива изработени от дърво например, или велосипеди могат да се използват в продължение на години и да се предават и на други деца.

Изработените от дърво играчки са много по-безвредни както за околната среда, така и за вашето дете. Освен това се отличават с вида си, тъй като създават усещане за креативност и естетика, с които привличат и задържат вниманието на децата.

Друг плюс, с който се отличават от останалите играчки е, че не се чупят лесно. Би било изключително трудно за възрастните да счупят някое от парченцата и още по-трудно е това да се случи при децата. Това ги прави много по-безопасни, особено ако детенцето е на възраст под пет години.

Пластмасовите играчки, дори тези направени от по-траен материал, са по-податливи на счупване или ако имат механичен елемент - на повреждане. Докато дървените играчки могат да издържат доста дълго на енергичните игри на децата.

 

Играчките по метода Монтесори от Playsense

 

Играчките по метода на Мария Монтесори са именно такива - играчки за сглобяване и нареждане, изработени от дърво и естествени материали, които спомагат по-доброто разбиране и развитие на речта, математическите умения, познанията в музиката, науката и социалните взаимодействия.

В раздела "Дървени играчки по тип" на сайта ни може да разгледате различни варианти на точно такива играчки. Те не се състоят от мигащи светлини, бръмчене, камбанки, свирки или анимационни герои. Просто дървени играчки с движещи се части като колела и въжета, изваяни в елегантни форми.

Това е така, защото претрупаната заобикаляща среда може да обърка детето. Твърде много опции водят до точно това. Затова идеята на този метод е да имате само няколко добре подбрани играчки, които детето може да използва, за да се научи на нови умения и да изследва света с приключенския си дух.

В Плейсенс ще намерите игри като Дъската на Сеген, която е подходяща за развитието на различни процеси като мислене, памет, концентрация и внимание. Също и Цветна мозайка, благодарение на която детето разгръща творческия си потенциал, развива фината си моторика и конструктивното си мислене.

 

Дървена мозайка за деца

 

Заключение

 

За нас от Playsense е важно наличието на голям избор от игри с цел подобряване на познанията на децата и способностите им да преценяват, изчисляват и броят. Вярваме, че образователният процес е един от най-важните в израстването на всеки един малчуган, защото именно той улеснява по-нататъшните процеси. И тъй като игрите са техният път към забавлението, то е най-добре те да включват в себе си и образователни елементи, благодарение на които детето развива умения да изследва, да запомня и да прилага наученото след това.