Подарък за първокласник: Полезни съвети и оригинални идеи

Подарък за първокласник: Полезни съвети и оригинални идеи

14 май 2021

Преходът от безгрижния свят на детската градина към отговорния и образователен свят на училището може да бъде изпълнен с много предизвикателства за всяко дете. Първият 15-ти септември е наистина важен момент за всеки малчуган - все пак не всеки ден ти се отваря вратата и пътя към знанието. Затова е важно с подаръка си да улесните процеса за детето и той да му помогнете да развие пълния си потенциал. 


В този чувствителен период малчуганите вече не са само деца - те са повишени в ученици. В тази нова роля те трябва да добият нови знания и да развият нови способности и умения, които ще им служат цял живот. Въпреки новата роля обаче, това в крайна сметка са просто деца, които все още разчитат на игрите като начин за научаване на нова информация. 

 


Да, именно. Въпросът тук се крие в това как да изберете подарък за първолак, който да обогатява децата по забавен и интригуващ начин. За да сме ви максимално полезни, в следващите редове ще откриете 5 оригинални идеи за подаръци за ученици в първи клас, всяка фокусирана върху развитието на определени качества и умения. 


Изберете подарък, който ще развие комуникативните способности


Детската градина поставя основите на социални и комуникативните умения на децата, но безспорно училището е мястото, където те се развиват и усъвършенстват. Първите дни в новото училище могат да бъдат объркващи за детето. Причината за това, разбира се, не се дължи само на новата обстановка и появата на всички нови задължения, а и на новите съученици. Да, точно така. Вероятността първокласникът да попадне сред напълно непознати деца е наистина голяма. В такъв случай ще се наложи мъникът тепърва да се социализира и да създава приятелства. А на тази възраст приятелството е ключово, за да се чувства добре детето. За да помогнете на детето да разчупи ледовете, заложете на подарък, който може да бъде споделян с новите съученици. 

 


Стремете се да изберете игра със забавен характер, която не само ще улесни общуването, но и ще предизвиква положителни емоции и смях у детето и бъдещите му приятели, като например класическата игра "Не се сърди, човече". Всички сме минали по този път и знаем колко много сближава взаимното желание да ти се падне шестица от зарчето. А ако пък заедно с комуникационните умения искате вашият подарък да развива мерника и точното хвърляне на бъдещия първокласник, можете да изберете дори по-забавни хоби игри на принципа мятане на топки, рингове и въжета. И да си признаем, тук също можем да се включим с прекрасни предложения - от боулинг игри до игри с торбички за хвърляне - избора оставяме на вас.

Заложете на образователните играчки


Основната задача на училището е да развива академичните умения на учениците. Играчките остават на заден план, а на преден излизат учебниците и помагалата. И изведнъж навсякъде около детето има само букви и цифри. В този период най-важно е да бъде запален интересът на детето към нови знания и да му се открият нови хоризонти по интригуващ и забавен начин. Подарявайки на един първокласник образователна играчка, вие му подарявате начин за разнообразяване и по-лесно научаване на уроците. 


Математиката, макар и точна, си е сложна наука. Особено ако и за първи път се сблъскваш с нея. И ако сега 8+9 ви звучи просто, спомнете си какво ви е било, когато вие сте били първолаци. Ето защо наистина подходяща идея за подарък на първолак е сметалото. То ще се превърне в неизменен помощник на детето и благодарение на него, първокласникът ще може по лесен, цветен и увлекателен начин да разбере и осмисли основните понятия и цели на аритметиката. Сметалото ще представи калкулациите по много прост начин и с много игри и забавления всеки първолак ще се научи да събира и изважда като истински професионалист. 

 


Успоредно с математиката върви и ученето на буквите. Оказва се, че и те също толкова трудни, колкото цифрите. Запознанството с цялата азбука не е лесна задача, но пък вие можете да улесните процеса, като подарите на вашия първокласник магнитни букви, които да залепя по разни и разнообразни повърхности и да се учи бързо, лесно и ефективно. 

 


А защо не превърнете ученето в още по-голяма игра? Подарете на детето подарък, който ще му позволи да влиза в ролята както на ученик, така и на учител? Ако се чудите, какво точно имаме предвид, ще обясним само с две думи - магнитна дъска. Една магнитна дъска има способността да предизвика интереса на всички деца. Независимо дали ще играе с родителите, с братята и сестрите, или с другите съученици, по този начин първокласникът може да пише думички и да решава аритметични задачи по същия начин, по който го прави в училище - на бялата дъска. 

 


Разгледайте подаръци, които стимулират творческото мислене


Следващата ни идея за подарък за дете в първи клас е свързана с развиването на творческите заложби. Такъв тип играчки имат положително въздействие върху първокласниците, защото успяват да разнообразят ежедневието им. Помагат им да се откъснат от уроците и да се върнат към забавните игрови занимания, но на по-дълбоко равнище ги обучават и развиват творческото им мислене. Това е изключително важен етап от развитието на всеки малък първолак, защото му отваря вратата към неподозираните, креативни светове. Разбира се, и тук сме готови да се включим с няколко предложения, които да отприщят творческия потенциал на всяко дете:

  • Дървен стан за тъкане: Освен, че учи на физически труд и запознава децата с традициите от миналото, едно дървено станче развива търпението и креативността. 

 

 

  • Комплект за нанизване: Този страхотен подарък за момиче в първи клас дава възможност на всяко момиченце да реди мънисто след мънисто и да създава гривнички и герданчета изцяло по неин вкус, които да подарява на мама, баба, или на новите приятели от училище. 

 

 

  • Китара: Бива ли да говорим за творчество и да не включим нещо музикално? Китарата е класически избор за развитие на музикалните заложби и е подходящ подарък за момче в първи клас. А защо пък не и за момиче? 

 


Инвестирайте в играчка с фокус върху логическото мислене


Със сигурност няма да сгрешите, ако с подаръка си искате да започнете развитието на логическото и аналитичното мислене на младия първокласник. Едва ли ще ви изненадаме като ви кажем, че най-добрият начин да подпомогнете този процес е като се доверите на добрия, старомоден пъзел да свърши тази работа. Без значение дали ще изберете класически картонен пъзел, модерен 3D пъзел, или иновативен дървен магнитен пъзел, бъдете сигурни, че няма да сгрешите. И макар логическото мислене да се развива напълно в по-късна възраст, подарявайки такъв подарък на ученик, вие поставяте основите на аналитичното мислене.

 

 

Купете играчка, която ще помогне на концентрацията


Последната ни идея е свързана с развитието на умение, което е ключово за академичния успех на всеки първокласник (и не само) - концентрацията. Поредната трудност в този период се крие в това как малчуганът да се научи да насочва вниманието си към учителя и да го задържи върху него по време на целия час. Чудесен оригинален подарък за първи клас е играта кендама. Правилно прочетохте - тази японска дървена игра развива не само концентрацията и вниманието, но и тренира координацията и прецизността. А освен всичко това, играта е изключително интригуваща и може да накара всяко дете (а и в интерес на истината - всеки възрастен) да се почувства като истински самурай. 

 


Доверете се на Playsense за оригинален подарък! 


Без значение дали избирате подарък за бебе, за първокласник, за тийнейджър, или дори за възрастен човек, най-важното нещо е винаги да влагате много любов и умисъл. Именно защото сте водени от любовта и грижата, избирайте материални подаръци, които са качествено изработени, безопасни са за употреба и ще могат да радват получателите с години. 

 


Дървените играчки на Playsense се вписват идеално в това описание. Те са изработени от естествено дърво, а за цветните им окраски са използвани безвредни бои, които не съдържат тежки метали и опасни химикали. А благодарение на качествената изработка, нашите играчки могат да радват дори бъдещите поколения на детето, на което ще ги подарите. Мхм - толкова са здрави! 


Заключение


Надяваме се, че ви донесохме нужното вдъхновение и вече спокойно ще можете да изберете оригинален и същевременно функционален подарък за първолак. Най-важното е да помислите за подарък, който да развива дадено умение, тогава без съмнение ще изберете нещо, което ще зарадва детето. Оттук насетне топката е във вашето поле - а ако все пак имате нужда от още някоя друга идея или пък търсите подарък и за още по-малко дете, разгледайте и другите ни блог статии.