Висококачествени образователни игри за деца

Висококачествени образователни игри за деца

21 април 2020

 

Играчките освен средство за забавление на децата са и начинът детето да опознава света, да се образова, да придобива нови умения, да формира характера си и да открива талантите си. Играчките са онези детски другарчета, благодарение на които средата на детето освен пъстра и забавна може да е и развиваща.

 

Важно: Ако търсите играчки, посетете нашата категория - образователни игри за деца

 

Защо е важно игрите да са образователни и да допълват развиващата детска среда?

 

 

Защото играейки с подходящи играчки, детето развива своя ум, логическите си способности, отключва  любопитството и въображението си. За тази цел чудотворна роля имат образователни игри за деца. Ние от Playsense, екип от педагози, предлагаме висококачествени образователни игри, с които вашето дете не само ще се забавлява, но и ще придобие и развие различни способности и умения. Знаем, че приемането на нова и вълнуваща информация по време на игра с разнообразни цветове и форми е по-устойчивият във времето начин детето да се учи на живот.

Имайте предвид, игрите, които избирате за децата си не бива да са случайни, те имат огромна роля в развитието на детето. Затова, не се колебайте да изберете образователни игри за подарък. В случай, че не сте сигурни коя игра би била най-подходяща, ние ще ви помогнем.

 

Образователните игри са подходящи за деца на различна възраст

 

Най-хубавото на образователните игри е, че те са подходящи за различни деца – от малки до големи. Благодарение на тях децата могат по-лесно да се адаптират към нова среда – каквато е детската градина, училището. Затова е добре да се използват по-често образователни игри в процеса на „привикване“ към новата среда. Именно съчетаването на образователни методи в игра е най-ефективният педагогически подход в предучилищна и начална училищна възраст.

 

 

Ето няколко съвета как да изберете подходяща образователна игра според възрастта на детето:

 

  • Образователни игри за най-малките - от 0 до 3 години

 

 

Тази възрастова категория не бива да бъде подценявана. Децата започват своето мисловно и физическо развитие от самото раждане. Всяко нещо бива забелязано от тях и прието като нова информация. В такъв случай, още ли сте на мнение, че всяка играчка е случайна? Цветовете, движещите се предмети върху леглото на детето са от изключителна важност за сензорните възприятия на детето.

 

В тази възраст играчките трябва да бъдат такива, че да стимулират изключително развитието на фината моторика и детската реч.

 

Такива са играчките за разглобяване, обратното нанизване на елементи, за трипръстовия захват, за вгнездяване, за сортиране и други.. При всички тези игри е изключително важна ролята на възрастния. Той общува, показва, подкрепя, стимулира децата в техния избор и действия. Някои от тях са “Дъска на Сеген, “Дървена играчка - спирала”, “Сортиращо колело” и др.

 

  • Образователни игри за деца на възраст между 3-4 години

 

 

Малките са онези дечица с игрив поглед, любопитен за всичко ново. Това са малчуганите на възраст между 3 и 4 години. В този възрастов диапазон, децата усвояват най-важното за живота си - говоренето. Те преминават от т.нар. “бебешки език” на правилен такъв. Учат думички, техните значения и правилната им употреба. В тази възраст е време за натрупване на речников запас. Подходящи са образователните игри, които биха спомогнали на детето по-бързо и лесно да усвои уменията, които ще му помогнат при говорене правилно изразяване.  Препоръчваме игри, които са във вид на пъзели, мемори игри, дървено домино и др.

 

  • Образователни игри за деца на възраст между 4-5 години

 

 

Възрастта, в която се отключват таланти, нови влечения и интереси при децата. В тази връзка за 4-5 годишните деца препоръчваме толкова интересните музикалните игри, при които трябва да се редуват различни задачи. Творческите игри са изключително подходящи. Те освен да отключват таланти имат роля в развитието на детския изказ, въображението и логическото мислене. Такива игри са “Магнитнитен театър”, “Магнитна мозайка”, “Цветна мозайка” и др.

 

  • Образователни игри за предучилищна възраст

 

 

Образователните игри са идеалното решение децата да отделят повече време в развитие, вместо за клипчета и игри в интернет. Те са цветни, увлекателни и по неусетен начин развиват децата. А какво по-добро за децата освен игри, точно когато всичко около тях е свързано с учене и учебни пособия? Разбирайте децата си и им давайте това, от което имат нужда без допълнителен стрес и напрежение. Образователните игри на Playsense за четене, писане и смятане по естествен начин подготвят детето за най-важния етап от живота му - училището. Подходящи за целта играчки са тези с магнитни букви, цифри и “Не се сърди човече”.

 

  • Образователни игри за деца в начална училищна възраст

 

След като децата вече са се адаптирали с мисълта за училище и са придобили базови умения, това далеч не означава, че вече са в зоната си на комфорт. Първите няколко години в училище са определящи за цялостното възприятие за училище и придобиването на нови знания. Интересът, вълнението и трепетът по ученето не бива да угасват, а за това имат роля първите годинки в училище. С цел детето да не е окупирано само от уроци и домашни, игрите са подходящото средство родителят да намира баланс и да поддържа вдъхновението на детето си по училищните занимания.

 

Как? С игри.

 

Някои от най-подходящите, с които детето може да се разнообразява след като си е написало домашните са игрите за съставяне на словосъчетания, за модели на математически задачи. Упражнения с дървената таблица пък са идеалният начин детето да не назубря таблицата, а играейки си да я запомня бързо, лесно и далеч по-приятно от стандартните методи за наизустяване на таблицата. Родители - не забравяйте, че играта “Не се сърди човече” е идеалната, за да затвърдите знанията на детето си по математика, свързани с отброяването, както и да наблюдавате анализаторските умения на детето си по съставянето на печеливши стратегии.

 

  • Образователни игри за по-големи

 

 

Истината е, че децата на XXI век са децата на бъдещето, които са заобградени от леснодостъпна информация, много динамика, цветове и събития. Изключително трудно е вниманието им да бъде спечелено от дървена играчка, отколкото да им бъде предоставен носител на интернет. Но не е невъзможно - разковничето им дървената играчка да е по техен вкус и представена по-увлекателен начин /такъв сме описали в описанията на всяка игра/. Образователни и изключително вълнуващи игри са тези като “Танграм”. Те имат широко приложение в обучението на по-големите деца, като помагат по математика, по роден и чужди езици, за развитие на възприятието, конструктивното и пространственото мислене и др. Изведнъж, детето докато играе и постига резултати - учи. Какво по-удивително от това?

 

Образователни игри за развитие на логическото мислене при децата

 

Всяко дете е уникално само по себе си. Всяко дете, обаче, се нуждае от подсказки и различни ключове, които да провокират и отключват вродените му таланти и качества. Едно от тези качества е логиката. Има игри, които спомагат този процес и те са отново в раздел - образователни. Те помагат на детето да развие логическото си мислене, да се адаптира в околния свят, да го опознае и да може да извлича логични изводи. Пример за образователна игра за развитие на логическото мислене е „Логическите блокчета на Денеш“. Тази игра развива символното мислене. Важно е, като по-възрастни да успяваме да предложим най-много и най-доброто на децата си. Само така, те ще могат да разгърнат пълния си потенциал след време и да срещат все по-малко и по-големи житейски  предизвикателства, които от своя страна водят до по-успешни и удовлетворителни резултати. 

 

Образователни игри за развитие на пространствените умения при децата

 

Представяте ли си колко голям разнообразен и дори страшен изглежда околният свят в очичките на едно малко дете? Образователни игри за развитие на пространствените умения при децата са всъщност играчките, които подпомагат за развитието на творческите и социалните умения при децата. Установено е, че малчугани, които играят с пъзели, конструктори и образователни игри, могат по-добре да се ориентират в пространството.

 

Образователни игри за предучилищна подготовка

 

Предучилищна подготовка? Стресът от родителите, често се пренася неволно върху децата. Но със стрес не се постига нищо градивно. Затова, родители, инвестирайте енергия в подбор на играчки, които ще помогнат за адаптацията на детето към новото, непознатото и толкова очаквано начинание - училището. Не забравяйте - този период е важен за децата и е от изключителна важност запазването на здрава и устойчива на новости психика. Малък пример затова е минимумът от знания, които детето е препоръчително да има, за да се чувства по-уверено в новостите при старта на предучилищна подготовка. Част от този минимум е запознаването на детето с понятието “време”, как се определя часа и какво означава. Препоръчваме изработения от дърво Календар. Една игра, която е гарантирано забавление за всяко дете с разполага с всичко необходимо и дори повече - подвижни стрелки, прозорчета,  цветни означения, асоциации и др.