Монтесори играчки и материали

Детски играчки по метода на Монтесори

Методът на Монтесори е метод на образование, който се основава на самостоятелно насочени дейности, практическо обучение и съвместна игра. Целта е чрез игра индивидуално и по групи децата да развият максималния си потенциал. Той позволява да се учат чрез собствения си опит и със собствено темпо.

Прочети още

Какво представляват дървените играчки Монтесори?

Те са съставени от цветни геометрични фигурки, като се събират в конструкция на пирамида, наредени по големина и форма. Друг вариант е да се нареждат на дървена основа, където целта е да се прецени в кое гнездо трябва да се постави дървената форма, т.нар. Дидактичен пъзел. Този вид игри демонстрират нагледно, че фигурите могат да се разделят на равни части, а цветните елементи стимулират мисленето, паметта и умението за различаване на цветовете.

Много популярна е дъската на Сеген. Това е типична Монтесори игра, която е подходяща дори за най-малките. Тя е подходяща за развитие на памет, концентрация, внимание и други.

Каква е целта на дървените играчки Монтесори?

Важно е да се стимулира въображението и творчеството на детето, а това е и една от целите на дървените играчки Монтесори. Някои игри дават възможност на детето да променя модела на играта, както прецени.

Развитието на психичните способности от ранна детска възраст е в основата на всяка игра Монтесори. То се прилага за всички сетивни органи - зрение, слух, обоняние, вкус и обща сетивност. Затова и гамата на дървените играчки Монтесори е много богата - от общосетивни игри, игри за разпознаване на цветове, форми, животни и други предмети и пр.

Индивидуални и групови занимания с дървените играчки Монтесори

Педагогиката на Монтесори подкрепя самостоятелността, затова и методите, прилагани в играчките, са такива за придобиване на умения от ежедневието. От друга страна, всички могат да се пригодят, така че да са групови и родителят или друго дете също да са включени. Това е много полезно, тъй като в ранните си години примерът на детето е изцяло неговият родител, който включвайки се в играта, може да му помогне да открие още повече интересни неща.

Д-р Мария Монтесори, която е в основата на този метод, вярва, че децата се раждат с невероятен учебен потенциал и вътрешно желание да изследват, откриват и да учат за околния свят. Затова и игрите целят да го провокират да достигне пълния си потенциал, докато е свободно да експериментира и проучва. Ние от Playsense силно вярваме в метода на д-р Мария Монтесори и предлагаме богата гама от дървени играчки, съобразени с него.

марки
Подреди по