Игри за деца: 8 идеи за детски игри в условия на карантина

Игри за деца: 8 идеи за детски игри в условия на карантина

15 февруари 2021

Карантината може да е нещо много неприятно за възрастните и също толкова страшно за децата, чиято енергия не спира да прелива. Те са известни с неспирния си дух за приключения и игри, с нестихващата си нужда от забавления и безкрайния запас от енергия. Във времена, които изискват такива мерки, е хубаво да имаме няколко идеи под ръка, за това как да ангажираме вниманието на любимите си малчугани, създавайки за тях перфектната обстановка, включваща както забавление, така и образователни игри. Тук ще намерите 8 идеи, за детски игри в условия на карантина:

 

Редене на пъзел

 

Пъзелите са чудесен начин за развиване на детския интелект. Пъзелите събуждат любопитството и стимулират когнитивното развитие на детето. Те са едно от най-подходящите занимания, обвързващи забавление и учене. Благодарение на тях, децата се учат бързо да възприемат заобикалящата ги среда. Те повишават също концентрацията и паметта, което ги прави перфектните приятели на вашето семейство по време на карантина.

 

Пъзели за деца

 

Музикален стол

 

Една изключително забавна игра, която със сигурност ще се хареса на вашите малчугани. Това, което трябва да направите, е да наредите столове в кръг, с един стол по-малко от броя на играчите (т.е. седем играчи, шест стола). След това играчите се движат в кръг покрай столовете, докато музиката свири. Когато музиката спре, всички играчи трябва да седнат по столовете, като играчът, който не успее на време да седне на свободен стол, бива елиминиран. След това се отстранява един стол и процесът се повтаря, докато остане само един играч, който да бъде обявен за победител.

 

Игра музикални столове за групи от деца

 

Дженга

 

Една определено трудна, но също толкова забавна игра. “Дженга” помага на децата да развият физическите и умствените си умения, заедно със сръчността и координацията си. 

Играта се състои в построяването на висока кула от дървени плочки, като при всеки следващ ход играчът трябва внимателно да извади една плочка от някой от по-ниските етажи на кулата, и да я постави на върха на ѝ, като целта тук е кулата да не се срути и да запази своето равновесие. 

 

Игра за деца Дженга

 

Намери предмета

 

“Намери предмета” е обикновена, но изключително забавна игра на топло и студено, в която не са ви нужни допълнителни приспособления. Само един единствен, малък по размер предмет, като мини топче, камъче, копче или малка играчка. Разбира се, може да използвате и други предмети, стига те да са с миниатюрни размери. 

Предварително избирате кой ще крие и кой ще търси. Този, който търси, затваря очите си и брои до 20, докато този, който крие, трябва да скрие предмета на място, където смята, че търсещият няма да го намери бързо или лесно. Когато броенето приключи, търсещият може да започне действията по намирането на предмета, като моли този, който го е скрил, да го напътства с "топло" или "студено" в зависимост от това колко е близо до местонахождението на предмета.

 

Игра намери предмета

 

Замък от одеяла

 

Това е игра, която няма как да не зарадва децата ви и да ги накара да се почувстват като истински архитекти. Построяването на замък от одеяла е страхотен начин да провокирате въображението им и да му помогнете да се развие, като не пропускаме факта, че тази игра също провокира аналитичното мислене на малчугана. 

За да построите замък от одеяло ви трябва едни ГОЛЯМО одеяло, едно малко, по-пухкаво одеяло, 5-6 дебели книги, няколко възглавници, 3 стола, лампички и няколко играчки. С помощта на вашето дете наредете столовете в триъгълник, насочвайки седалките им навън. Застелете облегалките им с одеялото, като оставите крайчетата му да падат на седалките на столовете, за да може да ги застъпите с книгите, за които ви споменахме. Ако сте намерили наистина голямо одеяло, крайчетата могат да паднат и на земята. До този момент трябва да сте получили нещо като палатка. Дайте на детето си да застели вътрешната част на палатката с по-пухкавото одеяло и да я декорира с възглавнички. Можете да го провокираме да си построи стена от възглавници около “замъка”, които да го пазят от дракони и “лошите”. След това идва ред на лампичките - нека детето ви декорира вътрешната част на “постройката” с тях. Това е - готово! Замъкът е завършен! Остава само малчуганът ви да подбере любимите си играчки и да влезе в архитектурния проект. 

 

Идея за игра - замък от одеала

 

Саймън казва

 

"Саймън казва" е проста, но изискваща концентрацията и вниманието на вашите малчугани игра. Избира се лидер, който извършва действия, придружаващи ги с фраза. Например: "Саймън казва: докоснете си носа!". Но ако той каже само "Докоснете си носа!", без Саймън да е казвал това, играчът, който извърши действието, се дисквалифицира от играта. Победител е този, който остане в строя последен.

 

Хвърляне на шапка

 

За тази игра ще ви трябват стол, шапка и малчугани, на които им е скучно. Обърнете обикновен стол с четири крака със седалката надолу. Опитайте се да хвърляте шапката върху краката на стола. А ако искате да усложните малко играта, дайте на всеки крак стойност под формата на точки. Така ще научите децата да смятат бързо.

 

Криеница

 

Класическата игра на криеница и може би една от най-известните игри в света. Стига да имате достатъчно голямо домашно пространство, тази игра е способна истински да забавлява всеки, осмелил се да играе. Също добър избор на игра за деца с нестихваща енергия.

 

Игра на криеница

 

Изберете играчки за вашето дете от Playsense

 

Направете особеното преживяване наречено карантина една идея по-приятно за вашето дете с играчка от Playsense! При нас ще откриете огромно разнообразие от дървени играчки, изработени от висококачествени природни материали, подходящи за деца от различни възрасти. Освен забавни и интересни, нашите играчки могат да бъдат (и повечето от тях са замислени с такава цел) начин, по който вие да спомогнете развитието на вашето дете. Разгледайте нашия каталог от предложения, съдържащ дървени влакчета и релси, дървени играчки за фина моторика, образователни играчки и още много други сега и изберете най-доброто решение за вашето дете, за да може неговото прекарване на време у дома да бъде по-приятно, интересно и образователно! 

 

Заключение

 

Факт е, че карантината се отрази на всички ни по негативен начин, но може би най-малките, тези пълни с енергия и вечно желание за следващо приключение с приятели, усетиха нейния ефект най-сериозно. Надяваме се тази статия с игри да ви е дала няколко добри идеи как да направите времето прекарано вкъщи по-интересно за вашето дете. Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram за още любопитно съдържание! До следващия път!