5 идеи за съхранение на детски играчки

5 идеи за съхранение на детски играчки

7 април 2021

Още от ранна детска възраст формираме представите на детето за ред и принадлежност. Вътрешната представа за ред или липса на такъв, които градим в детска възраст, няма да се промени през целия по-нататъшен живот. Детето непрекъснато ви наблюдава, родители. Вашият личен пример е критерий за норма. Ваша е задачата да помогнете на малчугана си в подредбата на детската територия, включвайки и него в това.

 

Как можете да го постигнете? Ами, просто превърнете подредбата в още една игра. За целта обаче предварително трябва да имате ясна идея как и къде ще складирате всички разпиляни по килима играчки. Когато става дума за съхранение на играчки, първото и най-важно нещо, което трябва да вземете предвид, е пространството, с което разполагате. Независимо дали разполагате с цяла стая за играчки, или пък детският кът на детето е малко пространство в хола или детската му стая, трябва да се възползвате максимално от мястото и да изградите ваша собствена система за съхранение на играчки.

 

За да ви улесним максимално, ние се включваме с пет свежи идеи за това как да организирате подредбата на играчките на вашето дете.

 


1. Кошове за играчки


Кошовете за страхотен избор, който можете да вземете, когато мислите варианти за съхранение на детски играчки. Те са изключително подходящи за всяко плюшено мече, без което вашето дете не може, а също и за всички останали плюшени играчки, които са част от колекцията на малчугана. Хубавото на въпросните кошове е, че след като ги напълните, можете да се възползвате от това, че детското гардеробче все още няма да е препълнено с дрехи и да освободите дори повече пространство в стаята, като приберете коша в гардеробчето.

 

Дори и да нямате възможност да скриете някъде коша с плюшени играчки, не се притеснявайте. Този метод за съхранение вече е толкова широкопопулярен, че може да откриете кошчета буквално във всякакви форми и дизайни - крава, жаба, или каквото сърце ви желае. Тук вече може да се доверите на експертното мнение на вашето мъниче и да му предложите опции, от които да избира, или вие да вземете решение за това какъв вид кош би се вписал най-добре в интериора на стаята.

 

 

За да убедите детето да ви помогне в прибирането на играчките, трябва да обърнете досадното задължение в забавна игра. Предложете му да се състезавате кой от двама ви ще успее да вкара повече играчки за по-кратко време и просто наблюдавайте как играчките от земята изведнъж ще се озоват в коша за съхранение на играчки.


2. Органайзери под леглото


Оползотворете мястото под леглото, като също го запълните с играчки. Дори и детското легло да не върви с вградени чекмеджета, можете да използвате различни кутии, които да ви свършат буквално същата работа. Хубавото на това да се възползвате от пространството под леглото е, че то ви позволява да прибирате по-големи на размер играчки - като например конструкторите. Ползите от занимаването със строително-конструктивни игри са много, защото развиват детското въображение, но също и фините двигателни умения. Въпреки това, като се има предвид колко обемни могат да бъдат детските конструктори, добре е да разполагате с място, в което да ги складирате.

 


3. Табуретка или пейка с място за съхранение


Какво по-хубаво от това с един куршум да уцелите два заека? А именно - да имате както място за съхранение на детски играчки, така и място, на което можете да сядате докато играете заедно с детето, или пък да отпочивате след като малчугана легне да спи. Две наистина практични идеи за съхранение на играчки са малките табуретки с подвижна горна част и място за съхранение, както и по-големите пейки, работещи на същия принцип.

 

Малките табуретки са страхотен вариант, особено когато разполагате с ограничени пространства. Разбира се, в тях не можете да приберете по-големите играчки, но пък са добро решение за по-малките такива, с които детето най-често играе - колички, кубчета, а защо не и някои от образователните Монтесори играчки, които можете да откриете в магазина на Playsense.

 

 

Ако разполагате с повече място в детската стая на вашия мъник, можете да закупите пейка с пространство за съхранение на играчки. Този тип пейки представляват големи правоъгълни кутии, наподобяващи ракла, с подвижен капак, който е силно подплатен и омекотен, което го прави подходящ за седене. Освен че изглеждат естетически красиви, такъв тип система за съхранение на играчки несъмнено ще влезе в употреба и много след като детенцето е пораснало. Тогава просто ще замените играчките с нещо друго, което е излязло на дневен ред. Хубавото е, че мястото за съхранение е сравнително голямо и на първо време бихте могли да приберете всякакви обемни играчки, дори и една детска дървена китара. Благодарение на меката горна част, можете да прекарвате много часове както в игра, така и в четене, и разглеждане на всякакви образователни книжки, без да се притеснявате от това, че на детето няма да му е удобно.


4. Рафтове и закачалки


Следващата ни идея всъщност е доста лесна за изпълнение и е подходяща за абсолютно всякакви пространства, без значение от техния размер. Стените винаги могат да бъдат на ваше разположение и да ударят едно рамо в цялата тази работа с организирането на работеща система за съхранение на играчки. Има си причина употребата на рафтове да е толкова широко разпространена - просто са изключително практични и удобни. На тях можете да складирате всякакви детски книжки и по-малки на размер играчки - било то плюшени или дървени.

 

Ако искате детето да има достъп до рафтовете, можете да ги инсталирате ниско. За по-голямо удобство и сигурност, че то няма да събаря нещата от рафта, те могат да бъдат във формата на кутийки. Това е изключително подходящо именно за детски книжки, защото по този начин предметите ще са изправени, няма да падат, а детето ще вижда картинките на кориците и само ще може да избира коя книжка да четете в дадения момент.

 

 

Ако пък вашето дете колекционира малки фигурки и играчки, поставяйки ги на рафтове, те могат да бъдат винаги на показ за всеки гост, който дойде вашия дом. По този начин те не само ще се превърнат в неизменна част от декора на стаята, но и вие винаги ще имате достъп до тях. Тази система е подходяща независимо дали подрастващият колекционира кукли, екшън фигурки, топки за бейзбол, или пък спортни колички. За да запълните колекцията от колички на най-малките, можете да разгледате и нашите предложения за дървени колички.

 

За още по-голямо ваше удобство, можете да експлоатирате стените си дори повече. Инсталирайте закачалки, на които да поставите аксесоарите към детските костюмчета - каубойските шапки или пък крилата от костюмчето на вашата малка фея. Също така можете да окачите и различни видове торби с малко прозрачно "прозорче", което да показва съдържанието им. Така детето ще знае какво има вътре и лесно ще се ориентира с какво му се играе.


Съхранение на играчки в кутии


Последната ни идея за съхранение на играчки също е доста достъпна и може както да си купите готови варианти, така и да вложите мисъл и креативност, за да си ги направите сами. Отворената секция с малки разделения под формата на кубове, в която да подредите кутии за складиране на играчките, не е нещо нечувано, но върши чудеса. Ако искате сами да си я направите, можете да използвате дървени каси, от които да сглобите конструкция в интересна форма. Можете дори да въвлечете вашия малчуган в процеса, като му предложите цветове, от които да избира. Ако нямате време, което да отделите в изработката - можете да откриете стандартни алтернативи в мебелните магазини.

 

 

Този метод е много подходящ за всякакви домакинства. Важното тук е как ще направите организацията на самите кутии. Затова ние сме готови да ви дадем няколко предложения, които могат да ви влязат в употреба. Започнете с групиране на играчките според функциите им. Ако в секцията ви има чекмеджета, сложете малки органайзери, които да ви помогнат да разпределите дребните играчки - в единия органайзер можете да приберете всички моливи, докато в следващия всички пастели и всякакви други малки по размер играчки, като нашите дървени кубчета за вгнездяване. Същото важи и за по-големите играчки - използвайте различни кутии за съхранение на плюшените играчки, на конструкторите, на образователните игри и т.н.

 

Как обаче да приучите самото дете да разбере коя кутия за какво е предназначена? За по-лесно разпознаване можете да използвате снимки на всеки обект, които да залепите на кутиите. Този метод е подходящ за най-малките малчугани, защото по този начин ще започнете да развивате и мисленето с асоциации. При по-големи дечица можете да използвате организация по цветове и числа. А когато става дума за ученици, спокойно можете да надпишете всяка кутия, като този метод е подходящ и при организация на дрешници.


Заключение


Успеете ли веднъж да създадете правилната структура и система за съхранение на играчки, значи сте една стъпка по-близо до подредения и изчистен дом. Единственото, което ви остава, е да превърнете разчистването в истински забава, посредством игра. Бъдете креативни и се състезавайте с детето кой пръв ще прибере играчките, или му дайте игра за сортиране на играчките по предварително създадената от вас система - изборът е ваш.