Идеи за мотивиращи подаръци за 15-ти септември

Идеи за мотивиращи подаръци за 15-ти септември

14 май 2021

Суматохата около първия учебен ден винаги е голяма - навсякъде се разнасят тетрадки, учебници, химикалки и помагала, а в други случаи дори и книжки за оцветяване и моливи. Без значение обаче дали сте на лов за пособия за детската градина, или за училище, хубаво е да зарадвате децата с оригинален и креативен подарък за 15-ти септември. Така ще отбележите началото на новата академична година, която за пореден път ще разкрие на учениците нови късчета информация. Те ще се запознаят с мистериите около това що е то таблица за умножение, какво означава думата "глагол" и още какви ли не интересни знания. 


Но не само учениците ще научат нещо ново. За малчуганите в детската градина предстоят също толкова интригуващи занимания. Ето защо сме ви подготвили няколко идеи за подаръци, които да подсилят нивата на мотивация за учене при учениците и да вдъхновят и стимулират по-малките.

 

 

Фактори, които да вземете предвид при избор на подарък


Но преди да преминем към самите идеи, нека поговорим за това как да подберете най-подходящия подарък за ученици. Ако някога ви се е налагало да купувате подарък за дете на приятелско семейство, значи знаете колко е трудно да намерите нещо, което ще е от истинска полза за детето. Понякога обаче, дори да трябва да купувате подарък за 15-ти септември на собственото си дете, може да се зачудите от какво точно има нужда то в този момент. Ако сте попадали в такава ситуация, не спирайте да четете, защото сега ще ви разкрием универсалните фактори, които да вземете предвид, когато стане дума за избор на подаръци.


Най-естественото нещо е да започнем с възрастта. Едно е да пазарувате за 3-годишно дете и съвсем друго за 7-годишно. Затова е важно да помислите за основните задачи, с които детето трябва да се справи спрямо възрастта си, както и кои са най-важните умения и качества, които то трябва да развие в този период. Ако пък ви е интересно да прочетете повече за развитието на децата в различните възрасти, можете да разгледате и другите ни блог статии. 

 


Нека продължим с фактор номер 2. Той включва вземането под внимание на интересите на малчугана. Проследете какво обича да прави в свободното си време - да рисува, да пее, да танцува, да строи? Възможностите са безброй. Ако сте родители, вероятно знаете какво вълнува детето ви. А ако трябва да подарявате подарък за училище на дете, което не познавате добре, просто попитайте родителите му. 


Последният ни съвет е да решите какви качества и умения искате детето да развие, посредством подаръка, който ще получи от вас. Не купувайте нещо за отбиване на номера. Вложете умисъл в подаръка си и повярвайте, че това няма да остане незабелязано. 


В следващите редове ще ви представим 5 мотивиращи идеи за подарък за 15-ти септември, всеки от които цели да развие определени качества у децата и учениците. 

 

 

Играчки, стимулиращи езиковата култура

Знанието на езици винаги е било истинско богатство. Всеки език разкрива нови хоризонти и запознава с нови култури и ценности, затова е важно езиковата култура на всяко дете да бъде на високо ниво. Знаем колко трудно може да бъде ученето не само на български език, но и на чужди езици. Затова сме ви подготвили няколко игри, които успешно да повишат нивата на мотивация за учене при учениците, и по забавен начин да спомогнат писането и изучаването на езици. 

 • Дървени шаблони за рисуване: Разработени по метода на Мария Монтесори, те са отличен вариант за подарък за ученици, които тепърва се учат да пишат. Те развиват фината моторика, координацията на ръката, търпението и въображението.  

 

 

 • Дървени магнитни букви на латиница: С тях любимата детска песничка за азбуката - ABCD, ще има и визуална репрезентация. Това е чудесен вариант, с който по лесен и занимателен начин, да научите всяко дете да разпознава и произнася буквите от английската азбука. 

 

 

 • Игра с букви и цифри: Нестандартна дидактическа игра, посредством която ученикът може да изучава гласните и съгласните букви, и да образува цели думи на английски език. А защо не и цели изречения? Друг плюс на играта е, че освен езика, с нея детето може да упражнява и математическите си способности. По нашем казано, с един куршум - два заека.

 

 

Играчки, развиващи абстрактното мислене


Следващите ни идеи за подарък за ученици, са свързани с насърчаването на абстрактното мислене. Преминаването от логическо към абстрактно такова е плавен процес. Разбира се, това не означава, че появи ли се абстрактното мислене, завинаги казваме “довиждане” на логическото. Напротив, винаги ще предпочетем да видим как ще ни стои една дреха, вместо само да си представяме как би ни стояла. Въпреки това, развитието на абстрактното мислене е важно, защото то е в основата на вземането на решения, разрешаването на проблеми, анализа на ситуациите, планирането и организирането. Подготвили сме ви три предложения, които да помогнат за развитието на този тип мислене още в най-ранна възраст.

 • Визуални блокчета: Играта позволява на децата да подреждат блокчета, да образуват абстрактни картини по примерни композиции или да създават напълно нови варианти. Такива игри развиват наблюдателността и въображението, a също и усъвършенстват процеса по вземане на решения - как да се напаснат блокчетата така, че да се получи желаният резултат.

 

 

 • Дървени магнитни форми: Целта на тази игра е, посредством шаблон да се съставят разнообразни фигури на предмети или животни - патета, замъци и още много други. Но това не е всичко! Освен че може да се вложи въображение във фигурите, благодарение на използваните геометричните форми, детето има възможността отрано да се запознае с основите на един от най-важните дялове в математиката - геометрията.

 

 

 • Магнитни пъзели: Това е вариант за най-малките ни ученици - малчуганите в градината. Никога не е твърде рано да подарите на едно дете пъзел и да му отворите очите за света на логиката. Освен че развиват координацията между ръцете и очите, пъзелите стимулират детското пространствено въображение, паметта и концентрацията.

 

 


Играчки, фокусирани върху развитието на математическите способности


Едва ли има възрастен, на който като дете не му е повтаряно многократно, че математиката се учи само с практика и решаване на задачи. Макар и да ни е звучало досадно навремето, сега всички можем да потвърдим истинността на това твърдение. Така че вероятно няма няма да ви изненадаме като ви кажем, че да направите подарък за 15-ти септември, който да е с математическа насоченост, ще е едно от най-добрите ви решения. Успеете ли да насочите интереса на ученика към решаването на математически задачи, бъдете сигурни, че то ще се превърне в истинско дете-чудо на математиката.

 • Пръчици на Кюизинер: Познати още като числа в цветове, тези пръчици са много оригинален начин да запознаете мъниците в детската градина с цифрите. Създадени с различна големина, пръчиците целят нагледно да покажат разликите в стойностите на всяко число и да научат децата да строят числови редици. Така те развиват не само паметта, но и възприятието си. 

 

 

 • Математика за стена: Подходящ подарък за всеки първолак, който по креативен начин запознава детето с цифрите и числовите редици. Този подарък е подходящ и за по-дългосрочна употреба. Ако детето вече е добре запознато с цифрите, то може да пристъпи към по-висши упражнения като събиране и изваждане или умножение и деление.

 

 

 • Таблица за умножение: Таблицата за умножение може да изтощи всеки ученик. Не карайте детето да назубря множителите и произведенията, защото със сигурност след време всички тези знания ще изчезнат от съзнанието му. Представете му действията по креативен, цветен и забавен начин, за да може лесно да схване логиката и осъзнато да се научи да умножава всякакви числа. 

 


Играчки за разпускане след училище


За да повишите мотивацията за учене при учениците, трябва да обвържете със забавление времето, което те прекарват след училище. На пръв поглед, следващите ни предложения вероятно не се вписват точно в представата ви за подарък за училище. Но доверете ни се, те ще помогнат на детето да разпусне след прекаран там доста изморителен и в същото време ползотворен ден.

 • Мозайка и “Не се сърди, човече”: Избор, който комбинира две класически, познати на всички игри. Реденето на мозайка е дейност, която подготвя ръката за писане, докато "Не се сърди, човече" развива логическото мислене. Класики, с които никога няма да сбъркате.

 

 

 • Кинетичен пясък: Гарантирано забавление за малки и големи, кинетичният пясък повлиява сериозно когнитивното развитие и въображението на децата. Играта с него е не само креативна, но и доста разпускаща.

 

 

 • Домино за бутане: С този подарък, детето открива начин за постоянно развлечение - търпеливо строи различни композиции във всякакви форми и после с удоволствие става свидетел на верижната реакция, която ще последва при бутането на първата плочка. 

 

 

Сюжетно-ролеви игри


Ето че стигнахме и до най-мотивиращите подаръци за всяко дете в предучилищна група - сюжетно-ролевите игри. Истината е, че този тип игри са много важни за развитието на социалните контакти на едно дете. Затова въобще не е изненада, че им отделяме толкова специално внимание. С такъв функционален подарък за 15-ти септември, детето ще разкрие по-лесен и изключително креативен начин отношението си към заобикалящия го свят. Сюжетно-ролевите игри подготвят децата за последващите етапи от живота, давайки им поле за изява и за интерпретация на всекидневните дейности, с които един възрастен се справя. Позволете на детето да готви, да шие, да ремонтира и строи, да бъде полицай или пък лекар. А за още вдъхновяващи предложения, можете да разгледате каталога за сюжетно-ролеви игри на Playsense.  

 


Изберете мотивиращ подарък за 15-ти септември от Playsense


Една здрава, дървена играчка, за направата на която са вложени любов, грижа и старание, е много по-добър и оригинален подарък от хилядите други пластмасови алтернативи. И тук не говорим само за ефекта върху околната среда, а и за здравето на вашите деца. За да ги предпазите от химикалите и играчките с неясен произход, винаги избирайте качествени дървени играчки. 


Всички играчки, които ще откриете в Playsense, са изработени от естествено дърво и са оцветени с безвредни бои, без наличието на опасни химикали. Те гарантират не само качество, но и безкрайно забавление! 


Заключение


Вярваме, че след нашите идеи, вече няма да е толкова трудно да изберете мотивиращи подаръци за първи клас за 15-ти септември. Или за който и да е клас. Или дори за началото на детската градина. Постарахме се да ви улесним колосално със съветите си за подарък за ученици. От нас идеите - от вас изпълнението!