Идеи за игри у дома

Идеи за игри у дома

14 май 2021

Игрите са съществена част от развитието и възпитанието на децата. Още от бебешка възраст детето започва да оформя своята личност чрез различни фактори на заобикалящата го среда, но игровият подход развива сетивата и мисленето му, неговите рефлекси, говора, фината моторика, емоциите и цялостното му поведение. 


Игрите стимулират детското любопитство и въображение. Освен в яслите и детските градини, атракционите и парковете, малчуганите най- вече изграждат своето развитие чрез детски игри за вкъщи. Изборът на идеи за игри за деца вкъщи в малка възраст се определя от родителите, а когато децата поотраснат, те сами заявяват своите предпочитания.


Можем да създадем пъстър и вдъхновяващ детски свят чрез умело подбрани игри за деца, образователни игри, настолни игри за деца, занимателни детски игри, забавни и ролеви игри. Едно от най- значимите неща в дома си остават пространствата, които обитават малчуганите и обособеният детски кът за игри вкъщи.

 


Образователни игри за деца


Образователните игри за деца стимулират умственото развитие, говора, фината моторика и въображението на малчуганите от най- ранна детска възраст. Тук ролята на родителите е определяща, тъй като те избират, а след това участват заедно с детето в игровия дидактичен процес. 


За най- малките, на възраст от 0 до 5 години, обичайно видовете детски образователни игри се състоят от различни елементи за нанизване, подреждане, вгнездяване, сортиране и др. Ние от Playsense сме насреща, за да ви помогнем да направите най- добрия избор!


Подходящи са комплектите от големи цветни кубчета, топки,  дървени цветни пръстени, домино. Такива са ринговете за нанизване, комплекти с дидактични блокчета, сортиращо колело и куб и др. Творческите игри с магнитни буквички и цифри, чрез които детето се учи да подрежда думи, да чете и да смята, са важни за неговото интелектуално развитие преди да влезе в клас. 

 


В предучилищна възраст детето се научава да познава часовника, датите от календара. Много подходящи за игра са часовниците- пъзели и лабиринти, дървени календари, сметала, игри за броене и др. Игри за животинския и растителен свят под формата на дървени комплекти и пъзели, обогатяват познанията на детето за природата. 

 


Занимателни игри за деца


Занимателните игри са отлично решение за забавления през свободното време с мама и татко или с връстници. Много добър избор са и за детски рожден вкъщи, когато след почерпката, малчуганите се отдадат на развлечения.

 


Сред предпочитаните занимателни игри е дървен детски куклен театър с магнити, който съдържа фигурки и декори от любими детски приказки. Развива емоционално децата и тяхното въображение. Занимателни игри, които стимулират фината моторика и мисловния процес за малчугани в предучилищна възраст, са боулинг, рингове за хвърляне и др. Детски дървен стан за тъкане , строител с дървени блокчета пък ще накарат малките ученици над 7-годишна възраст с часове да разгръщат фантазията си.
В повечето от занимателните игри участва и активно семейството. Освен, че разясняват правилата на играта и напътстват детето, често мама и татко са партньори в игрите. 

 


Настолни игри за деца


Една от класическите семейни настолни игри, която сплотява за часове фамилията, е “Не се сърди човече”. Играта, позната от десетилетия, стимулира логическото мислене, общуването, любознателността на детето. От най - ранна възраст малчуганите се научават чрез нея да мислят всеки ход и едновременно да се забавляват, да съпреживяват емоциите заедно със своите родители. Каква по- затрогваща и идилична картина, рядкост в днешно време: мама и татко заедно със своите двама малчугани, да следят със затаен дъх търкалящи се зарове и да подреждат пионките по дъската.

 


Настолни игри за деца в предучилищна възраст като домино с животни, игра с геометрични форми - пъзел, танграм- комплект с магнитни форми, са идеални за забавления и обучение на малчуганите. Едновременно те развиват сръчността на детето, както и да открива причинно-следствени връзки в заобикалящия го свят. 

 


Комплектите настолни игри обичайно имат образователен елемент, стимулират стратегическо мислене, вземането на бързи решения, обогатяват емоционалния свят на детето и са чудесен избор за подарък на подрастващите за рожден ден или празник.


Забавни игри за деца


Забавните игри за деца често отменят родителите в заниманията с малчуганите. Те са безопасни и провокират детското въображение и любознателност, като детето може да се забавлява и самостоятелно с тях. Съвсем малките любопитковци могат да бъдат оставени насаме с дървени кубчета за вгнездяване, играчки- камион, с музикални пъзели, рингове за нанизване и др. Те могат да се занимават с часове, а мама и татко да са спокойни, че децата им се забавляват с безопасни игри.
Ние от Playsense сме помислили за децата, родителите и педагозите: при нас може да откриете богат избор от занимателни игри!

 


Ролеви игри за деца


Чрез ролевите игри детето освен, че придобива нови познания и умения, опознава света в най- различни сфери - природата и различните професии. 


Тригодишните деца вече започват да излизат от бебешката възраст и за кратко време овладяват многобройни умения. Те са пъргави и с развити двигателни възможности - катерят се, активни са в игрите, опитват да карат колело, да се люлеят сами. Задълбочават фината моторика - сами държат прибори, моливи, флумастери, подреждат, закопчават, отлепят и пр. Говорът и мисленето удивително напредват, детето само съставя цели изречения от 6-7 думи, умее да изрази емоции и желания.

 


В Playsense предлагаме подходящи ролеви игри за деца на 3 години: дървен дидактичен пъзел, дървено трасе лабиринт , дървена играчка камион с различни елементи за разтоварване и подреждане и др. За предучилищна възраст подходящите ролеви игри са готварски комплекти с прибори и елементи, куфарчета с инструменти, комплекти с фокуси и магически игри и др. 

 


Ролевите игри за ученици пресъздават ситуации от реалния живот, в които има елемент на изненада, възможности за вземане на отговорни решения. Те могат да са в най- различен диапазон, като подрастващите избират съответните роли в тях. При пресъздаване на театър се ползват костюми, маски, декори. Може да се създадат сценарий и пространство за библиотека, зоопарк, лекарски кабинет и др., където да се симулира дейност от съответната сфера или професия.

 


Купи играчка от Playsense


Playsense предлага идеалните решения, за оборудване на детски кът за игра вкъщи, в който децата могат да се занимават и да развиват нови умения с часове. Чрез многобройните артикули и видове игри, които предлага компанията, може да създадете вълнуващ и пъстър свят на своето дете. 
От седем години Playsense е в успешно партньорство със световно известен производител с наложен бранд VIGA TOYS.  Играчките са съвместими с различни световни стандарти и залагат на екологичното производство.

 


Безопасни, функционални, естетични, изработени от естествен материал - дърво, те са изключително подходящи за малчуганите. Разработките и моделите са с образователна и занимателна функция, и развиват редица умения у децата.


Компанията предлага богат асортимент от играчки, профилирани според възрастовото развитие на децата, в помощ на родители и педагози. Може да изберете подходящи модели и игри от нашия каталог съобразно своя бюджет - предлагаме по-скъпи модели и достъпни ценово играчки за родители с ограничен бюджет.


Заключение


Игрите за деца вкъщи са съществен елемент от развитието на съвсем малките и подрастващите. Играчките, с които прекарва детето с часове, които го забавляват или научават на нови знания и умения, следва да бъдат селектирани внимателно. Доверете ни се и оборудвайте с игри и модели на Playsense детски кът за игри вкъщи, в който вашите деца ще растат умни и любознателни, и няма да се тревожите за тяхната безопасност!