Дървен детски стан за тъкане

  • Марка: Viga
  • Кат. номер: 58392
Характеристики
Характеристики

Детски стан за тъкане от дърво

 

Дървеното детско станче е изработено от масивна букова дървесина. Основата и конците на двете совалки са с памучни конци.  Совалка- това е дървеният елемент, на който се навива преждата, с която се тъче.

 

Какво е стан и за какво служи?

 

Тъкачният стан е устройство за тъкане на платове, черги, килими или тъкани. Чрез него е възможно преплитането на отделните напречни и надлъжни конци(прежда).

Тъкането става с помощта на совалката, преждата се прекарва между нишките на изработваната тъкан. Всеки следващ ред на килимчето се създава чрез преместване на "горните" нишки надолу, а на "долните" нишки нагоре.  След това совалката отново се прекарва между нишките и процесът се повтаря. С гребена преждата се придърпва след всяко преминаване наляво или надясно на наснованата прежда. Към станчето има и линия за оразмеряване на изтъканото килимче.

В миналото във всяка българска къща е имало тъкачен стан, а занаята се е предавал от поколение на поколение – от майка на дъщеря и от баба на внучка. Момичетата израствали около стана, а когато достигне определена възраст, то започвало изработването на своя чеиз (дрехи, покъщнина, които невестата в миналото отнася в дома на съпруга си).

Освен че придават уют на дома, изработените изделия и тъкани са съществен дял от народната жилищна култура, ценен източник за изучаване не само на материалния, но и на духовния бит на човека по онова време.

С помощта на детския тъкачен стан, родителя има възможност да запознае детето с част от българските традиции. По време на игра с дървеният стан, детето се учи на физическия труд, също така става прецизно, търпеливо и креативно. 

 

Препоръчителен продукт за деца над 5+

 

Дървеният стан притежава сертификат за качество и безопасност на материалите EN71.

 

Производител: VIGATOYS

ВАЛАНИ Трейд ООД е официален дистрибутор и вносител на VIGATOYS за България.

 

Продуктът можете да откриете в магазин за дървени играчки PLAYSENSE на адрес:

 

София – ул. "Цар Симеон " 55

София – бул."Черни Връх " 100, Paradise Center

Пловдив – ул."Перущица" 8, Mall Plovdiv

 

Размер: 300 x 400 x 20 мм

 

Магазин за детски дървени играчки Playsense предлага широк асортимент от играчки за вашето дете. За още подобни продукти, посетете „дървени играчки от 3 до 5г. и от 5 до 7 годишна възраст“.