9 идеи за игри на открито

9 идеи за игри на открито

14 май 2021

Всички ние сме били деца и знаем колко вълнуващо е за един малчуган преживяването от игрите с другите деца навън. Дългите летни нощи, смехът, забавлението, тичането, всичко това ни връща обратно в дните на безгрижието. Сега, когато вече сме родители, се стараем да прекарваме възможно най-много време с децата си в приятни и забавни игри. Ако и вие искате да предадете на децата си това усещане, което ви е изстрелвало право навън с рани по коленете и с викове от радост, тогава тази статия е за вас. Когато времето е топло, а дните са дълги, идва времето за повече игри и часове, прекарани в истинско забавление. Ето защо с тази статия искаме да ви дадем идеи за някои от най-развлекателните и образователни игри на открито за малки и големи, за да покажете на децата си, че има и по-забавни неща от съвременните технологии.

 


Защо игрите навън са важни за развитието на децата


Преди да пристъпим към идеите, които сме ви подготвили, е важно да разберем защо игрите на открито са важни за развитието на вашите деца. Както игрите на закрито, така и тези навън имат своите предимства. Те дават възможност на децата да общуват помежду си и да си създават приятелства, което от своя страна ще ги направи по-щастливи и по-жизнерадостни. Освен това те имат много други предимства и физически ползи, като например: 

  • Развитие на личността;
  • Намалено ниво на стрес;
  • Подобрение в  поведението;
  • Развитие на логическо мислене;
  • Подобряване на социалните умения;
  • Повишено внимание и концентрация;
  • Подобряване на паметта и когнитивните умения;
  • Понижаване на кръвното налягане и подсилване на имунната система;
  • Овладяване на симптомите при умствени, сърдечни и двигателни заболявания.

 


А сега е време да ви запознаем с 9-те идеи за игри на открито, които ще накарат децата ви да забравят за момент за технологичните развлечения. Всяка от игрите, които сме подбрали, спомага за развитието на различни аспекти от израстването на вашето дете. Те могат да подобрят креативността им, концентрацията и баланса, логическото мислене и физическите умения. 


Нека започнем от: 


Игри за развитие на логическото мислене


Една от най-полезните, но и също толкова трудна форма на мислене е тази, която помага за изграждането на логическата дейност. Началото на нейното развитие се случва още преди училищния период, тоест до 6-7 годишна възраст. Формирането на логическата мисъл на децата е многостранен и сложен процес, поради обхвата на немалък брой дейности и функции. Усъвършенстването на логическата мисъл при децата им помага да идентифицират връзките между различните обекти, да анализират и да си съставят заключения върху предварително получена информация и да обясняват трудни за тях въпроси на прост език. За самото дете ще е трудно да формира и да развие успешно логическата си дейност, но много психолози съветват родителите да помагат на децата си в тази връзка, като събудят у тях интерес към логическо ориентирани игри като:


Дартс

 


Тази игра е еквивалент на истинския дартс, но е нарисувана върху земята и се играе с камъчета, вместо със стрели. Целта ѝ е детето да събере предварително определен брой точки, като всички участници в играта хвърлят камъчетата последователно, така че те да попаднат в зоната с желаната цифра.


Дама

 


Дамата е класическа, позната на всички детска игра. Тя има няколко варианта за чертане, като всеки родител сам за себе си може да определи кой вариант му допада най-много. След като начертаете дамата с тебешир на земята, изпишете и цифрите от 1 до 5 или от 1 до 10, според възрастта на детето или децата. Целта на играта е децата да скачат в квадратчетата, хвърляйки камъче последователно от първото до последното квадратче, като детето трябва да пропусне да скочи в квадратчето, в което е хвърлено камъчето. За да помогнете на детето да развие още повече логическото си мислене, може да използвате проста математика като вкарате правило, което да кара детето да подскача толкова пъти, колкото показва цифрата в съответното квадратче.


Игри за развитие на креативността


При децата креативността се свързва с умението им да създават неща по свой уникален начин. Като всяко друго нещо, тя също може да бъде възпитана у едно дете. От родителите се очаква само да стимулират детето, а оттам нататък то само ще намери своя път към схемата на създаването на къщичка от конструктор, на запомняне на изписването на буквите или пък свой собствен начин да запомни таблицата за умножение. Като родители от нас се очаква да стимулираме креативността на децата си, насърчавайки ги да се доверят вътрешната си енергия. За това можем да си помогнем със следните игри:


Точки и квадрати

 


За целта ще ви трябват цветни тебешири и голямо пространство на земята, на което детето да може да рисува. Начертайте точки на равно разстояние една от друга, като идеята е да се получи квадрат по-късно. За по-малките деца 6 на 6 или 8 на 8 е идеален размер за квадрата. Всеки играч си избира определен цвят тебешир, с който иска да играе. Всички участници в играта трябва да се редуват, свързвайки две точки в права линия. Който успее да завърши квадрата, го оцветява с цвета тебешир, който си е избрал. Победител в играта е детето, съединило и оцветило най-много квадрати.


Рисуване

 


Рисуването е чудесно занимание, което много допринася за развитието на креативността при децата. То им дава пълна креативна свобода, насърчавайки ги да фантазират и измислят различни детайли и картини. Може да сдобиете малчуганите с цветни тебешири, като ги накарате да нарисуват градове с магазини, училища и улици, а по-късно им помогнете да пресъздадат различни сцени в градовете, използвайки кукли или колички.


Игри за развитие на баланса


Балансът е това, което позволява на децата да контролират и управляват правилно тялото си. Всяко дете има голям запас от енергия, която трябва да изразходи на ежедневна база. Затова те обичат да бягат, да извършват бързи и хаотични движения, посредством което често те се спъват и падат. Благодарение на усъвършенстването на баланса, децата започват да се фокусират повече и да контролират правилно своите движения. За това се изисква концентрация и критично мислене. В този момент на децата се дава възможност да развият осъзнаване за своето тяло, за това как то се движи и начина, по който реагира. Ето и няколко идеи за игри, които са подходящи за развитието и усъвършенстването на баланса на вашето дете: 


Ходене по въже

 


Изберете въже, което да е достатъчно дебело и здраво, за да позволява да се върви по него. Намерете две дървета, които са на близко разстояние едно от друго, и вържете въжето между тях. Помогнете на детето да се качи, като придържате ръката му, придвижвайки го от единия край на въжето до другия. Засечете за колко време ще премине и го насърчавайте с всеки следващ път да преминава все по-бързо, като по този начин ще развиете у него не само баланс, но и състезателен дух. 


Ластик

 


Играта на ластик е една от тези класики, която почти всеки е играл в детството си. Ако и вие сте се наслаждавали на този тип забавление, определено може да си припомните скачането на ластик заедно с детето си. Децата обичат да изразходват енергията си скачайки, така че това е перфектната игра, съчетаваща баланс, координация и динамика.


Игри за физическо развитие


Физическото усъвършенстване на детето е в основата на всяко негово по-нататъшно развитие. То полага основите и на доброто му здравословно състояние и изграждането на дисциплина. Добре систематизирано, то подобрява качествата на развитие както на социално-интегративно ниво, така и на структурата на тялото, на психиката и личността на детето. Положителните му страни включват и подобряване на двигателната култура и времето за реакция, развитие на самостоятелност и инициативност, подобрения в метаболизма, зараждащо се чувство за отговорност и по-бързо вземане на решения.


А ето и няколко примера за класически игри от детството, които съчетават бързина, време за реакция и логично мислене: 


Стражари и апаши

 


Класическа игра на гоненица, която по правила напомня на играта от следващото ни предложение… но с някои изключения. Стражари и апаши е чудесна игра, що се отнася до физическото развитие и логическо мислене на всяко едно дете. Играе се с 4 или повече деца, като се избира едно дете, което брои до 10 със затворени очи. През това време другите деца си избират предмети, без значение какви. Детето, което е брояло, преглежда предметите, определяйки кой ще е стражар и кой апаш. Едно от децата трябва да даде предмет и за това, което е брояло. Стражарите гонят, а апашите бягат и се крият. Когато стражар хване апаш, той се присъединява към групата на стражарите. И така докато не бъдат хванати всички апаши.


Криеница

 


Любима на много деца, криеницата е една от най-забавните игри, която би изморила всеки един малчуган. Тя е една от най-популярните игри в света и се играе от малки и големи, на закрито и на открито. За някои криеницата е може би просто една игра, но в действителност тя е от голямо значение за развитието на децата, тъй като съчетава в себе си бързина, пространствено мислене, ориентация, самостоятелност и бързо вземане на решения.


Народна топка

 


Още една изключително забавна и предпочитана от много малчугани игра, за която обаче ще ви трябва здрава топка. Подходяща както за малки, така и за големи, играта на народна топка развива прекрасно двигателните способности и бързината на всички деца, дръзнали да играят. Подходяща е за четен брой играчи, като участниците се разпределят на два отбора, чиито капитани се избират с помощта на жребий. Целта на всеки отбор е чрез подаване или подхвърляне на топката, да се улучи противников играч, който да бъде изваден от играта. Победител е отборът, чиито играчи останат последни на игрището.


Изберете играчка от Playsense, която да придружава вашия малчуган в неговите приключения навън! 


Ако пък времето навън позволява, може да намерите спокойно и подходящо място, на което да изведете малчуганите на разходка или пикник, в парк или на трева и да се забавлявате с интересни и възпитателни занимания. В сайта ни ще намерите богат асортимент от игри, всяка от които с различни образователни цели, съобразени с пола, възрастта и етапа на развитие на детето. Разходете се между нашите предложения и изберете най-подходящото за вашето дете! Направете приключенията навън още по-забавни с играчка от Playsense! 


Заключение


Игрите винаги са били любимото занимание на децата. Освен че носят забавление, те дават възможност на мъниците да опознават света и да откриват нужната им информация, която е от съществена важност за тяхното израстване и учение. Както игрите вкъщи, така и тези на открито, имат огромно значение за развитието на децата и тяхната социализация. Затова е важно те да носят не само незабравими мигове на забава, но и да имат образователна стойност за умственото и физическото усъвършенстване на едно дете.