8 съвета за развитие на детето от 4 до 6 месеца

8 съвета за развитие на детето от 4 до 6 месеца

5 октомври 2020

Колкото повече време минава, толкова по-осезаемо ще виждате порастването на вашето дете. То ще расте не с месеци и дни, а с часове. Между четвъртия и шестия месец е времето, в което бебешкият мъх по главичката ще опада и ще се появи коса, зрението и слухът му ще се развият още по-добре, дори е възможно цветът на очите леко да се промени. Ще започнете да чувате и първите му звуци и букви, а можете да се радвате и на първото зъбче.Ето няколко съвета, с които да направите и тези три месеца полезни и много щастливи за вас и вашето дете.

 1. Осигурявайте му пространство.


  Двигателната система на детето се развива все повече и то ще започне да се обръща по коремче и да лази. Осигурявайте му безопасно пространство, за да се упражнява и да открива възможностите си.

 2. Поставяйте го по корем и гръб.


  Помагайте му, докато не започне да се справя само с това.

 3. Стимулирайте го да пълзи.


  Обръщайте го по корем със свити крака и подпрени с длан ходила, а пред него на малко разстояние - интересна играчка. Така ще го стимулирате да пълзи, за да я вземе. Имайте предвид обаче, че не всички деца се научават да пълзят.

 4. Подхранвайте интереса му.


  Показвайте му различни играчки в ранообразни цветове, издаващи приятни звуци, сменяйте обстановката, в която е, за да опознава света около себе си. Така ще го стимулирате да иска да опознава средата, в която е, и да бъде любопитно. Препоръчваме ви дървената бебешка дрънкалка Polar B и Ксилофон мече Polar B - тези играчки издават приятни и интересни звуци, които ще привлекат вниманието на детето.

 5. Играйте си с него.

  Отделяйте му време да играете заедно, не е задължително с играчки, а може и на бебешки игри като “Боц”, “Къде е бебето” и пр. Гледайте го в очите, така че се научи на израженията на лицето, а и ще вижда щастливите лица на своите най-близки хора около себе си.

 6. Говорете си с него.

  Да, то все още не може да произнася цели думи и изречения, но се опитва - отговаряйте му. Така ще го стимулирате да продължава да се учи и да се опитва да говори. Също, придружавайте ежедневните действия с говор, като например преобличане, хранене и др. Поддържайте позитивна интонация и изчаквайте неговия отговор.

 7. Не спирайте да тренирате зрението.


  Както и през първите три месеца, продължавайте да стимулирате зрението на детето с ярки играчки и различни фигурки, които движите плавно настрани.

 8. Насочвайте към прости причинно-следствени закономерности

Обяснявайте му простите неща от ежедневието, които се случват около вас, с положителен и спокоен тон. Вие не искате да му се карате, а да му обясните какво се случва, за да знае занапред. Например, “Виж, играчката падна” и пр.И така, дойде първият празник за детето - първите му шест месеца в този напълно нов за него свят. Заедно с вас, то изминава дълъг път, затова се старайте да го поощрявате и стимулирате да се развива и да бъде любопитно. Между четвъртия и шестия месец дори е времето, в което ще се проявят някои основни черти на характера му, които най-вероятно ще останат завинаги.