8 съвета за развитие на детето от 31 до 36 месеца

8 съвета за развитие на детето от 31 до 36 месеца

1 ноември 2020

Под крилото си вече имате малко, мобилно човече. Първоначалният ви прилив на ентусиазъм и тревожност започва да отминава, така както и периодът на “първите…”, но не се отпускайте - приключението продължава!


Преди да навлезем в новата територия, нека направим бързо обобщение:

 • Детето ви се движи самостоятелно.

 • Изразява себе си все по-разбираемо и за простосмъртните човеци.

 • С това себеизразяване настъпва и недоволството.

 • Посадили сте първоначалния усет за личностна и социална отговорност.

Ето как да продължават да зреят тези качества:

 1. Разнообразете физическите упражнения на детето и интензивността на натоварване

Не очаквайте детето ви да пробяга маратон, но сега е моментът да обмислите закупуването на някакъв вид колело за баланс/триколка. Последователните механични движения и нуждата от баланс ще стимулират развитието на гръбначния стълб и цялостната изправена позиция на детето.

 1. Пречупете границите на реалността

Осигурете пространство на детето, където ще може да развие сюжетно-ролеви игри. Стимулирайте съчиняването на истории, тяхното развитие и кулминация, търсете причинно-следствените връзки в идеите му. Водете го на куклен театър, детски постановки и друг тип културни мероприятия или изберете от богатата гама играчки на Playsense за сюжетно-ролеви игри .

 1. Работете върху усета за физическа принадлежност

Подбирайте предмети, които отговарят на един физически критерий - например, цвят или форма и предизвикайте детето да ги групира. В началото започнете с “всички жълти играчки от детската стая”, т.е. с вече познати предмети и в последствие разширете периметъра с “всички квадратни фигури пред блока”.

 1. Развивайте и уменията за съпоставка

Щом детето ви усвои посочените в предходния съвет умения, е време и да съпоставяте обектите в ежедневието и общуването ви. Започнете с размера на предмети - “по-голям” и “по-малък”, като тях пренесете и върху хората около вас - “приятелите от съседния блок са по-големи от теб, дървото е по-голямо от цветето”. С напредването на възрастта започнете и да разграничавате тези качества.

 1. Изисквайте, но и обяснявайте

Търпеливо обяснявайте на детето си грешките му и се уверявайте, че то ви разбира, като му вдъхвате сигурност и спокойствие. Преразглеждайте “грешките” на детето като му задавате въпроси, които да предизвикат изникването на вече познато решение.

 1. Възпитавайте умерено чувство за гордост

Поощрението е полезно във всяка възраст и при всяка една ситуация. Особено ключово е за дете, което тепърва се сблъсква с изисквания, норми и правила.
Уверявайте своето дете, че се справя с дадена задача, че го разбирате и винаги ще го подкрепяте. Така освен увереност, подбуждате и съпричастност.

 1. Обогатете представите за време и последователност

Планирайте деня си, така че действията ви да отразяват и вече минали събития - “Днес ще купим подарък, защото вчера ни поканиха на рожден ден”.
Обърнете внимание и на социалните роли в живота на детето ви - как неговата баба, не е ваша баба - а майка ѝ. Отговаряйте на всякакви въпроси по темата като поетапно предоставяте информация.

 1. Фокусирайте се и към вътрешния свят

Запомнете, че не всичко непознато има форма, цвят и мирис и се докосва. Детето ви ще започне да индикира първите си разнородни емоции - радост, гняв, тъга, страх, несигурност. Щом забележите промяна в поведението на детето си (в нова обстановка, около непознати или дори у дома), не очаквайте просто да “отмине”, а отделете внимание и време да бъде преживяна.

Родителството не е състезание, а пътешествие - насладете се на всеки сантиметър от пътя ви като родител.