8 съвета за развитие на детето от 25 до 30 месеца

8 съвета за развитие на детето от 25 до 30 месеца

28 октомври 2020

Добре дошли в сериозната възраст. Вашето малко беззащитно бебе вече е ходещ и говорещ човек. Колко бързо мина, нали?

Сигурни сме, че родителският ви инстинкт е достатъчно развит, но сме подбрали няколко акцента, на които да обърнете внимание в следващите месеци на развитие.

  1. Съсредоточете се върху индивидуалната хигиена

Обяснете на детето значението защо микробите са “лоши”. Направете миенето на ръцете забавно, отделете специален сапун, хавлиена кърпа и насърчавайте самоинициативността. Същото важи и за миенето на зъбите. Дори в началото миенето на ръце да е само мокрене, а това на зъбите - дъвчене на четката. Никога не е прекалено рано за изграждане на здравословни навици.

  1. Експериментирайте с модния стил

След навършване на 2 години, детето ви освен остро лично мнение за почти всичко, ще има и способността да се облича и съблича само. Дайте му право на избор с коя блуза да излезе днес и го оставете само да я облече. Съветваме ви да избягвате ципове и сложни копчета, поне засега.

  1. Физическата активност става все по-разнообразна

Пригответе се за скокове от място, от дивана или от където другаде му хрумне. Хубаво ще е настилките в дома ви да са меки и добре студоизолирани. Ако се притеснявате за температурата може да сложите малък килим или удебелени постелки. След скоковете ще се появи и балансирането на един крак, върху играчка, та дори е възможно и върху домашния любимец (ако той го позволява, разбира се).

  1. Провеждайте редовно разговори с детето си

Задавайте обстойни въпроси, следете мисълта на детето си, задавайте му опорни въпроси. Изисквайте все повече и повече информация от него. Разказвайте му и вие. Повтаряйте вече научените неща, питайте за ясните свойства на предметите - “Защо котлонът е горещ?” - “Защото ние го пуснахме, за да приготвим вечеря”, “Защо стаята е разхвърляна?” и пр. Детето винаги ще има какво да ви каже, стига да желаете да изслушвате.

  1. Продължавайте да развивате координацията и фината моторика

Играта с пластилин и дървени кубчета е забавна, но ако тя се яде след това, е още по-добре. Пригответе сладкарско тесто, форми за печене и всякакви вкусни украшение, така десертът ще е креативен, изработен с желание и търпеливо (или нетърпеливо) изваден от фурната точно навреме за вечеря.

  1. Дайте отговорности на детето си

Започнете с дребни неща като да измие зъбите си, да нахрани рибките или да прибере играчките си. Направете го забавно. Начертайте график, залепете цветни илюстрации и маркирайте вече изпълнените задачи. Ако желаете, може да добавите и някаква малка награда, за да поддържате стимула за действие. Визуализирайте задачите с цветни картинки, за да може детето ви да ги осмисли и запомни по-лесно.

  1. Проучете възможностите за развитие извън дома

Вземете предвид нуждите и интересите на детето си и опитайте нещо разнообразно. Уроци по плуване, по футбол, гимнастика, рисуване. Енергията на малките човечета понякога изглежда безкрайна, но ако е съсредоточена в нещо конкретно, ще бъде ползотворна за всички.

  1. Вярвайте в своя ритъм

Закуската може да отнема тройно повече време, командите може да не се изпълняват напълно, детето може да тича и пее, вместо да спи следобеден сън, но това е нормално, това е вашето ежедневие и в края на деня, децата искат спокойни и щастливи родители, а не просто “перфектни”. Емоционалният баланс на цялото семейство е ключът към отличния растеж и развитие на малките.