8 съвета за развитие на детето от 19 до 24 месеца

8 съвета за развитие на детето от 19 до 24 месеца

23 октомври 2020

Честито! Вие сте в периода на бебешкия пубертет. Да, такъв период съществува. Характеризира се с видимо неспокойствие при детето, породено от бързото развитие на активна мозъчна дейност и сблъсъка с нови непознати емоции. Но запазете спокойствие, всичко ще премине (с някоя и друга сълза и тръшкане, но ще премине).

Ето и част от нещата, които можете да предприемете, за да улесните този преходен период:

  1. Дайте свобода на детето си

Оставете го да се храни само, да пие от сламка, да държи малки чаши, да се храни с лъжица. Дайте му гласност да изразява предпочитанията си. Бъдете нащрек с вербалната му комуникация, то не осъзнава, че вие не го разбирате. Давайте примери, карайте го да повтаря и ще се разбирате отлично. Щом започне да е неспокойно и очевидно иска нещо, посочете предмета и попитайте “Това ли искаш?”, след видимо съгласие назовете предмета - “Това е плюшено мече”.

  1. Предизвиквайте моторните му способности

Давайте му ръка да се качва по стълби. Оставяйте му възможността да тича, да се катери. Сега е моментът да събудите и художника в него. Рисувайте с различни пособия - моливи, пастели, бои, и то на различни повърхности - лист хартия, магнитна дъска или цимент. Различните текстури и усещания развиват допирната сетивност.

  1. Докато рисувате, научете фигурите, буквите, цифрите

Започнете с геометрични фигури - кръг, триъгълник, квадрат. Създавайте ги и ги оцветявайте в различни цветове, за да може комуникацията ви да е комплексна.
Щом започне да “пише”, научете първо неговото име, тъй като интересът към аза в този период е силно изразен. За този тип игра използвайте триизмерни букви и цифри, за да задържите вниманието по-дълго.

  1. Предоставяйте избор на детето си

Така ще възпитате у него увереността да изразява себе си. Това ще подпомогне всеобщото ви опознаване. Дайте му възможност да има предпочитания, но имайте предвид, че вкусът се оформя след няколко опита. Бъдете постоянни. Предоставяйте му различни храни, наблюдавайте реакциите при вкусване. Оставете го да се храни самостоятелно като доразвива вкусовите си рецептори и фината си моторика едновременно.

  1. Спазвайте обещанията и заканите си

Сега е моментът и вие да бъдете постоянни, обяснявайте причинно-следствените връзки и последствията. “Когато приберем играчките, ще излезем да играем в парка”, “Трябва да си легнем рано, за да може да имаме енергия утре за повече игри.” Ако обещаете награда, подсигурете я. Ако искате да сте по-твърди във възпитанието си, не избухвайте излишно и винаги се съветвайте с останалите, които полагат грижи за детето ви.

  1. Помогнете му да опознае себе си

В този период детето ви ще започне да разбира все по-добре тялото и неговите функции, като е възможен и интересът към половата му принадлежност. Разкажете му по подходящ начин за възрастта каква е разликата между момичета и момчета, ако не знаете кой е правилният начин за провеждането на този разговор, винаги може да откриете литература, която да помогне, както на вас, така и на детето. Ако все пак не желаете да се ровите в книгите, потърсете съдействие от специалист или опитен приятел.

  1. Създайте рутина

Това е периодът, в който детето ви ще е най-несигурно и неспокойно. Може да откаже да контактува с непознати, да търси само вас и да изисква постоянно внимание.
Обяснявайте му кога и какво ще правите, не бъдете импулсивни. Изградете навици у детето си. Повтаряйте същите действия всеки ден - събуждане, миене на зъби, закуска, игра/детска градина и т.н., за да може детето с по-голяма лекота да следи вашия ритъм.

  1. Вслушвайте се в малчуганите

В този период емоциите им ще бушуват, няма да изпълняват команди, ще бъдат непримирими. Ако детето ви не се чувства добре, не насилвайте излишни активности - обиколка по магазини, срещи с непознати и др. В моментите на неразположение и неспокойствие, осигурете комфорт в позната и приятна среда, говорете му и се опитайте да разберете причините за дискомфорта като след това предоставите и лек за него. Бъдете търпеливи.