8 съвета за развитие на детето от 13 до 18 месеца

8 съвета за развитие на детето от 13 до 18 месеца

19 октомври 2020

Изминала е една година, откакто сте родители. Вече познавате себе си и малкия човек срещу вас. Увереността ви расте с всяко преодоляно препятствие, но ръка за ръка с нея идват и по-големите страхове. Това е нормално, затова ви представяме няколко съвета, които ще са от полза:

 • Сприятелeте се с паразитните детски думи от типа на “не”, “дай”, “мое”;

 • Не се притеснявайте излишно за ожулени колене или “бойни” рани;

 • Дайте възможност на детето ви да се социализира.


 1. Насочете вниманието и усилията на детето ви към определена цел

Водете го на определени места, дайте му възможност да опознае близкия парк, съоръженията там, другите деца. Конкретизирайте какво ще правите “Ела на люлките, на пързалката, в пясъчника” и т.н. Последователното и многократно повторение на конкретна дейност създава у детето чувство за сигурност и усвояването на нови умения се улеснява.

 1. Предоставете му играчки и пособия, които да подпомагат двигателните му способности

Стимулирането на самостоятелно движение може да бъде само от полза. Ако детето ви има нужда от някаква подкрепа, снабдете се с някоя достатъчно голяма играчка за бутане, която да предоставя нужния баланс, но и да изисква повторни, ритмични движения от страна на детето.

 1. Научете детето си да хвърля топка

Може би така ще откриете следващата спортна сензация. Осигурете на детето си голяма мека топка, която да хвърля, независимо дали на вас, или просто в пространството. Така то ще се научи и на търпение, да изчаква, да търси, да се връща. Ако можете да предоставите и кош за целене, ще постигнете двоен ефект като доразвивате концентрацията му.

 1. Четете с детето си

Отделяйте време за четене и разучаване на книги. Давайте на детето си книги с твърди страници, които да прелиства, та дори и да опитва на вкус. Избирайте книги, които обогатяват историята на вече любим герой - принцеси, супергерои, горски създания. Така детето ви няма да изпуска нишката на историите и активно ще търси тяхната кулминация.

 1. Оставете го да се развихри в кухнята

Изсипете всякакви хранителни продукти (разбира се, безопасни за здравето на детето) в голям съд като му дадете и по-малки такива, с които да сипва и пресипва продукти. Може да използвате едри макарони, зърнени закуски, бисквити и т.н. Бъдете част от забавлението, покажете му интересни “рецепти”.

 1. Запознайте детето с музикалния свят

Дайте възможност на детето си да се запознае с музикалните инструменти. Да, знаем колко шум може да създаде това, но цветовете и звуците ще стимулират координацията между зрение, слух и прецизни движения. Ако в семейството има човек с някакви музикални заложби, би било интересно да “копира” всяко едно движение от реалния инструмент.

 1. Говорете му за важността на човешките взаимоотношения

Давайте му примери, насърчавайте интеракциите и близкия контакт. С далечни роднини, с други деца, с възрастни, дори с домашни любимци. Покажете как да споделя играчки, да играе с останалите, да създават ролеви ситуации. Така ще усъвършенства и търпението, и емпатията си.

 1. Бъдете негов пример

Децата учат с очите си. Ако изисквате нещо от детето си, уверете се, че вашите действия са правилния пример за това. Не се срамувайте да влезете в пясъчника, да погалите куче, да се борите с въображаеми злодеи. Сега е моментът за вашето повторно детство. Изживейте го!