8 съвета за развитие на детето от 10 до 12 месеца

8 съвета за развитие на детето от 10 до 12 месеца

14 октомври 2020

Вие и детето ви сте достигнали етапа на постоянно движение, несъгласие и любопитство. Комуникацията ви е по-осезаема, дори да не говори свободно, детето ви разбира изцяло кратки команди, но най-вече вашите жестове, мимики и изражения. То лесно усеща кога одобрявате негова постъпка и кога не.

Ние от Playsense сме тук, за да ви дадем най-важните 8 съвета, които да са вашият спътник в следващите няколко месеца, но на първо място, не забравяйте:

 • Детето ви има нужда от вашата подкрепа, както емоционална, така и физическа.

 • Грешките са позволени дори и от ваша страна.

 • Имайте търпение.

Ето и съветите ни:

 1. Осигурете пространство и безопасност

Детето все по-често ще се опитва да се изправя, да се движи, да разглежда. Обезопасете местата, на които прекарвате най-много време - всекидневната, спалнята/детската стая. Уверете се, че всички шкафове и чекмеджета (които са достъпни за ръста на детето) са добре затворени и няма опасност от падащи вратички и/или прищипани пръстчета. Същото важи и за вратите на дома ви - не ги оставяйте свободно отворени - детските ръчички могат да се озоват на всички неподходящи места.

 1. Дайте му достъп до нещата, които са полезни, интересни и му принадлежат

След необходимото обезопасяване не изолирайте детето си изцяло - дайте му достъп до “неговия” шкаф, кът или чекмедже - разбира се, подберете съдържанието изцяло според интересите и възможностите на детето. Щом ограничите достъпа до дребните сувенири, тежките вази и контактите, снабдете детето си с негови лични вещи, които да ангажират вниманието му. Сега е моментът жилището ви да се превърне в детска площадка (нормално е, и този период ще отмине).

 1. Отделяйте време за физическото му развитие и самостоятелност

Подавайте му ръка да се изправя, оставете го да движи измежду мебелите като оставите опорните точки - маси, дивани, секции, на разстояние от 2-3 крачки, като отново обезопасите мебелите и техните ъгли. Ако детето ви все още не проявява нужният интерес за самостотелно движение, може да привлечете вниманието му с конкретни играчки, които да стимулират изправянето и прохождането му, например:

 1. Снабдете се с играчки, които развиват фината моторика

За моментите, в които детето се умори да щурее наоколо, бъдете запасени с блокове, кубчета и всякакъв тип играчки, които изискват последователност и концентрация. Построяването и разрушаването на кули, изградени от различни по размер кубчета, прехвърлянето на рингове в спирала, дори най-обикновената игра в пясъчника могат да създадат усещането за баланс и пространствено съотношение.

Това са част от нашите фаворити за по-добра концентрация и координация:

 1. Играйте с детето си, обучавайки го

Подавайте му конкретна играчка, изисквайте по-задълбочено внимание, бъдете интересни, съчинете истории с играчките му, искайте помощ при откриването на някой познат предмет - “Ще ми помогнеш ли да намеря четката за зъби, би ли я посочил/а?” или “Хайде сега да измием зъбките”. При повтарянето на дейност ще изградите у него рутинна и по-ясно разбиране и следване на примери и команди.

 1. Говорете с детето си

При всеки тип активност - движение, игра, четене на книжки - назовавайте предметите, предназначението им и специфичните за тях междуметия (бръм за превозни средства, бау за куче, мяу за коте и т.н.). След деветия месец, детето ви ще открие гласните си струни и ще изразява вълненията и нуждите си вербално, повтаряйки еднакви срички - ба-ба, ма-ма, та-та и др. Така ще изградите звукова система, с която да разбирате детето си, още преди първите думи.

 1. Предизвикайте го

Възползвайте се от факта, че детето ви седи самостоятелно и може да задържи вниманието за по-дълги интервали от време - оставете го с кутията с играчки, търкаляйте топка, играйте на криеница, давайте му краткотрайни и ясни команди - открий това, посочи мечето, дай ми червеното кубче, прибери кубчетатата в кутията, събери всички парчета от пъзела. Така играта му ще изисква следене на инструкции и по-добра концентрация, а резултатът ще е налице и вие и детето ви ще се чувствате удовлетворени.

 1. Постоянно опознавайте интересите и характера на детето си

Не насилвайте конкретен тип поведение или активност. Ако детето ви предпочита да разглежда книжки, а не да тича и скача - това е абсолютно нормално. Загубата на интерес към конкретен предмет или дейност няма да е постоянна. Емоционалното развитие на детето минава през фази, които изискват от вас търпение и разбиране. Бъдете иновативни и спонтанни щом се отнася до забавление и игра.

Вие сте най-важният съветник, приятел и сигурно гнездо за детето си, старайте се винаги да сте на една честота.