8 съвета за развитие на детето от 0 до 3 месеца

8 съвета за развитие на детето от 0 до 3 месеца

2 октомври 2020

Несъмнено първите месеци на детето са сред най-важните за неговото развитие. В живота му започват да се случват неща за първи път, които обаче то ще използва за много дълго напред, затова е важно да отделим време и внимание, за да му помогнем да се развие добре.

Бебе спящо върху ръка


Затова ви даваме осем съвета, които ще са полезни през първите три месеца от развитието на вашето бебе, но първо нека обобщим кои са основните неща, които се случват в този период.

 • Започва да съществува като отделен индивид. То вече не е част от утробата на майката, а отделно същество, което малко по малко ще опознава околния свят и ще се научава да живее в него.
 • Развива се слухът.
 • Развиват се основни рефлекси, като захващане, сукателен, защитен и др.

Ето и нашите съвети, за да направите първите ви три месеца съвместен живот приятни и полезни:

 1. Прегръщайте го по-често.


  Детето е свикнало да бъде в тялото на майката и има нужда от време за адаптация към външния свят, която не трябва да осъществява само. Нормално е в началото то да се чувства неспокойно, когато е само, дори и за кратко, затова прегръщайте го. А ако се притеснявате, че така ще го разглезите - недейте. В толкова ранна възраст то реагира, водено от инстинкти и още не формира мисли и желания.

 2. Обръщайте го по корем.


  В края на първия месец е добре поне три пъти на ден да стои обърнато по корем, за да се научава да вдига главичката си.

 3. Подавайте му играчки.


  Тези месеци са изключително важни за развитие на основните рефлекси, затова за да стимулирате протягането на ръцете и хващането, подавайте му играчки. Изключително подходяща е бебешката дървена дрънкалка с 3 пръстена. Тя е удобна за хващане, приятна на допир и издава приятен мек звук.
 4. Стимулирайте интереса му към заобикалящия го свят.


  Сменяйте местоположението му по-често, когато е бодро. Например, от креватчето на дивана и в други помещения. Тук е добре да го поставяте и във вертикална позиция, за да подпомагате зрителното възприемане на заобикалящата го среда.

 5. Поставете висящи играчки около креватчето.


  Нека те са с ярки цветове и възпроизвеждащи приятни звуци. Добре е да са над гърдите, а не над очите, и на около 30 см разстояние. Променяйте позицията периодично в ляво и дясно.

 6. Избягвайте свръхстимулация.


  В този все още съвсем непознат и нов свят за детето не са препоръчителни силни шумове, много хора, ярка светлина, прекалено много играчки и пр.

 7. Хранете го често и с кърма.


  През този период всяка храна, различна от кърмата, може да отключи алергия или стомашно неразположение. Тя е най-естествената храна за детето, стерилна е и съдържа антитела, които предпазват и укрепват здравето му.

 8. Правете му активна гимнастика.


  Активната гимнастика е подходяща за третия месец от развитието на бебето.
  Не забравяйте, то идва със собствените си инстинкти, затова просто се научете да следвате желанията му. Макар и все още да не може да говори, има своите начини да ви подаде сигнал, че е гладно, има нужда от любов или сън.