20 образователни игри за вашето дете

20 образователни игри за вашето дете

8 февруари 2019

Играта е изключително важна част за живота на едно дете. Чрез играта то се развива- интелектуално, моторно, езиково. Чрез игри детето доразвива уменията си за мислене, внимание, памет и концентрация. Играта е с основна роля и при моторното развитие. Детето обожава движението, а играта го стимулира да го прави още повече. Различни видове игри допринасят за развитието на фината моторика, стимулират речевото развитие и спомагат за усвояването на буквите и цифрите.

 

Игрите, които спомагат за хармоничното развитие и способности на детето, са т.н. образователни игри, които биха могли да се приложат още от най-ранна детска възраст .Доказано е, че връзката между учение и игра в ранните детски години е от съществено значение за опознаването на света по забавен начин, с позитивни усещания. Игрите са ефективен начин децата  да се социализират и създават нови приятелства.

 

Днес много деца не играят достатъчно с образователни дървени играчки, защото са привлечени от таблети, телефони, компютри, на които играят електронни игри. Детето е заинтригувано и наистина може да задържа дълго време вниманието си в екрана, но освен, че вреди на зрението си с този вид игри то не стимулира въображенето си, нито моторните си умения. Доказано е, че облъчването от електронните устройства и дългото време прекарано в такива игри водят до забавяне в цялостното развитие на детето, а често и до прекалена нервност и хиперактивност.

 

Най-полезни за децата са образователните игри, които те могат да докоснат и с които могат да играят не само сами, а също с мама и татко, както и групово- с връстниците си.

 

Дървените образователни играчки на Playsense, предоставят множество възможности за изобретателност от страна детето, защото предлагат поне няколко възможни игри и то с една играчка. Ние се стремим да помагаме на родителите в избора на подходящи  дървени играчки и образователни игри, защото те са креативни, стимулират детското творческо въображение и допринасят за формиране интелекта на детето. Споделяме с вас интересни образователни игри обичани от родители и препоръчани от учители за съответните детски възрасти.

 

Образователни игри за деца на 3 години

 

Децата на 3 години са в процес на проучване на околния свят. В тази възраст те натрупват речников запас и са много любознателни. Привлечени са от ярките цветове, запознават се с геометричните форми и се учат да ги класифицират визуално. Сетивното възприятие също е много важно в тази възраст. Детето първо иска да пипне предметите, след което ги оглежда, пита кое какво е и как се използва. Започва фазата на въпросите. Тук може да поставите задачата за нареждане по признак: цвят, големина или форма.

Много подходящи образователни играчки са Дидактичните фигури на Playsense.

дидактични фигури 4х4дидактични игри разглобени

 дидактични фигури

Това е игра с основните геометрични фигури: квадрат, триъгълник, кръг и правоъгълник. Те са с различни цветове и големина. При тази игра детето може да търси правилното място на всяка една фигура в дървеното табло, да ги подрежда и сортира по големина, да ги сортира по цветове. Чрез играта, детето развива моторика, умения за класификация, умения за цветово разпознаване, познания и диференциране на различните геометрични фигури. Дървените елементи могат да се използват и като тип конструктор - с нареждане едно върху друго и оформяне на различни фигури.

 

геометрични фигуригеометрични фигури за сортиране

геометрични фигури за сортиране

 

Друг вариант на занимателна образователна игра, са Геометричните фигури за сортиране. Цветните елементи на геометричните фигури са с различен брой дупчици, които детето трябва да прецени къде да постави на дъската, за да пасне на броя шипчета. Всяка фигура има своето място. За ориентация е и очертанието на фигурата на дървената дъска. Децата освен, че се запознават с геометричните форми, биха могли да броят дупчиците и да правят сравнение- в коя фигура има по-малко дупчици и в коя повече; къде да поставим всяка фигура, какви цветове са елементите.

Сетивната игра на Playsense е изключително интересна за децата на 3-годишна възраст.

 

сетивна игра

 

Тя развива тактилните умения, изостря сетивата, способства за по-добра концентрация и зрителна памет, а също така, запознава децата с различните текстури. Много занимателно е, ако детето е с вързани очи или гледайки настрани се опитва да намери подходящите гнезда на всяко кръгче, като сравнява текстурите.

В игрите с най-малките, много полезни са пъзелите, с чиято помощ, децата опознават околния свят, развиват речта си и подобряват координацията, мисленето и вниманието си. Споделяме с вас за нашите пъзели на тема Сезони. Колекцията включва четири пъстроцветни пъзела, всеки с различна сюжетна картина, тематична за сезона. Пъзел Пролет пресъздава играта на децата в хубавите пролетни дни; пъзел Лято- плажните забавления, пъзел Есен- лунапарк и забавленията на децата там; пъзел Зима - пързалянето с шейни и игри в снега. Децата са заинтригувани от сюжетните картини и правят асоциации на дейностите изобразени на пъзелите, като го свързват с актуалния сезон. Провокира се тяхната речева продукция, усъвършенстват се уменията за обобщение и синтез на информацията, моторните движения и координация, когнитивните способности.

 

пъзел пролетпъзел лято

пъзел есенпъзел зима

пъзел зима

 

Образователни игри за деца на 4 години

 

За децата на 4-годишна възраст са много полезни игрите с нанизване на мъниста. С тях е възможно да се измислят модели самостоятелно от детето или да се следват зададени. Чрез диференциация и съотнасяне на цветове и форми, децата отброяват, нанизват мъниста в определена последователност или по тяхно желание. Играта развива зрително-моторната координация, логическото мислене, визуалната памет. На нея могат да играят няколко деца едновременно, като сортират, групират, подреждат и отброяват. Можете да играете заедно с детето, като го провокирате емоционално с одобрение и похвала на това, което е измислило само, или за успешно следване на зададения модел.

 

игра за нанизванев кутияигра за нанизване елементи

 

Играта е удачна за използване в детски градини, центрове за детско развитие, училищни групи, специализирани кабинети.

Препоръчителните образователните игри за деца на 4 години са игрите за броене, лабиринтите с цифри и дидактичните пъзели.

Играта за броене, предлагана от Playsense е чудесно начало за запознаване на детето с цифрите и придобиване на умения за броене.

 

игра за броене подреденаигра за броене

 

Играта е забавна за децата: на дървена основа последователно се нареждат цифрите, за да се построи числовата редица от 1 до 10. Срещу всяка цифра се поставя блокче с точки, чийто брой съответства на изобразеното число. Накрая се отброяват цветни рингчета, еднакви по цвят и брой на изобразените множества от точки. Полезно е, да броите заедно с детето и да го мотивирате с похвала за добре изпълнена задача. По този начин стимулирате неговата емоционална удовлетвореност от играта.

Лабиринтите с цифри, са много увлекателни за децата.

 

лабиринг с цифри

 

Допълнително забавление са металните цветни топчета, които детето с магнитна пръчица трябва да пренесе до определена цифра или определен брой животни. Пъзелът е с две пръчици и позволява игра с приятел.

 

Образователни игри за деца на 5 години

 

При децата на тази възраст са от полза игрите за развитие на логическо мислене. Логическите блокове на Денеш, са вид игра, която запознава с основни геометрични фигури, позволява класифициране и сравняване по форма, големина и цвят, както и конструиране на различни композиции. Детето може да следва зададен от родителя или специалиста модел, както и да измисля свой собствен проект. Може да брои цветните елементи и с тяхна помощ да се учи да събира и изважда. Развива се въображението, моториката, логическото мислене, математическите способности.

 

логически блоковелогически блокове форми

 

Друг образователна игра за запознаване на децата с геометричните фигури и игри с тях е Магнитната мозайка.

 

магнитна мозайка

магнитна мозайка

 

Тя предоставя възможността детето да изпълни 24 предложения за нареждане, както и да измисли безброй композиции. Детето научава и твори едновремено. Това е модерен вид на апликирането на хартия с цветни фигури, но става много по-забавно- чрез магнитна дъска.

 

Образователни игри за деца на 6 години

 

Детето на 6 години има за цел да усвои много умения, защото е в предучилищна възраст.  То започва да любопитства какво е това „време“, как се определя часа и какво значи. За тази цел препоръчваме изработения от дърво Календар. Това е забавно пособие, разполагащо с подвижни стрелки, прозорчета и цветни означения. Детето определя времето навън, а също и ден от месеца, ден от седмицата, час и минути. Ако ви е любопитно да разберете повече за Календара на Playsense и как с негова помощ да научим детето да определя времето и часа, прочетете статията ни с полезни съвети тук.

 

календар Playsense

календар Playsense

 

Друга образователна игра, харесвана и препоръчвана от учители за тази възраст  са и Пръчиците на Кюизинер. Играта представлява дървена кутия с 308 броя различни по цветове и големина дървени пръчици. Това е идеалната игра, чрез която детето ще се научи да сравнява числа и количества. Всяка дървена пръчица съответства на определен брой единици. Пръчиците са подходящи помощници в заниманията по математика в предучилищна група, а в последствие и в първи клас. Многофункционалността на развиващата игра е в това, че детето може да ги нарежда подобно мозайка, да конструира с тях, или да ги използва заедно с родител или учител за онагледяване на моделите изречения в първи клас.  Играта развива логическо и конструктивно мислене, умения за сравнения и класификация, фина моторика. Предлагаме ви тази игра, защото смятаме, че е незаменимо средство за визуализиране на абстрактните математически понятия.

 

пръчици на Кюизинерпръчици на Кюизинер подредени

пръчици на Кюизинер

  

Подходящо пособие е Математическото сметало на Playsense.

 

математическо сметало

 

Тази игра е незаменим помощник в броенето и количественото сравняване. Децата за първи път имат възможността да се запознаят с основните понятия в аритметиката: разлика между число и цифра, сбор и разлика, равенство, по-голямо и по-малко. Естествено единиците се превръщат в малки цветни топчета. Основната функция на сметалото е да представи числата като сбор от единици, а от там и тяхната разлика.

 

Образователни игри за деца на 7 години /първи клас/

 

Вълнуваща е възрастта, когато децата за първи път прекрачват училищния праг. Много от тях вече познават азбуката, могат и да смятат, но ви предлагаме игра, с цел да се  стимулира интереса и да провокира, желанието за научаване и писане на азбуката. Препоръчваме Магнитната азбука, която съдържа 52 разноцветни повтарящи се букви. С тяхна помощ детето може да създава срички, думи, кратки изречения. Може да превърнете изучаването на буквите в приятно забавление. По време на разходка предложете на вашето дете да открие нещо, което да започва със звука…/например този, с който започва неговото име/.Детето ще открие множество от съответните думи, а вкъщи на магнитната дъска продължете играта със съставяне на думи с буквените им обозначения.

магнитни буквимагнитни букви на дъска

 

Образователна игра е и Математиката за стена. Това е игра, която представлява издълбан лабиринт за придвижване на тридесет и четири броя дървени цилиндъра, с принтирани върху тях цифрите от 0 до 9, както и четирите действия в математиката (събиране, изваждане, умножение и деление). Наричаме условно продуктите "за стена", защото е предвидено закрепване за стена, но те могат да функционират и без закрепване. Детето се запознава с цифри, числови редици и математически действия. Играта развива въображението и мисленето на детето, защото то само или с подкрепата на възрастен, може да съставя числови редици, да измисля задачи, и да намира тяхното решение чрез цифрите, представени като графични символи. С тази игра числата започват да придобиват конкретно значение за детето и то започва да прави различни комбинации. Важно е децата да могат да броят до 100 и да извършват операциите събиране и изваждане, а на по-късна възраст умножение и деление.

математика за стена

 

За стимулирането на любознателност у децата,  препоръчваме Магнитния календар на английски език на Playsense. Ролята му е на пръв помощник в изучаването на езика- разполага с означения на метеорологичното време, дни от седмицата, месеци, сезони, дата, часовник- с час и минути. С Магнитния календар, децата се учат да планират времето и дейностите си.

магнитен календар

 

Образователни игри за деца на 8 години

Дървените игри могат да бъдат развлекателни и развиващи дори за по-големи деца- такава е играта Танграм.

игра Танграмигра Танграм фигура

танграм

 

Танграм е игра в масивна дървена кутия с акрилен капак, в която се съдържат 7 бр. геометрични фигури от каучуково дърво и 40 бр. карти- образци с 80 бр. изображения. Комбинирайки ги, децата построяват различните изображения от картите, а могат и да изработят свой собствен проект. Тази игра е забавна както за деца, така и за възрастни.

В тази възраст децата започват да се учат да умножават и делят числа. Playsense препоръчва онагледяването на математическите изрази с дървената Таблица за умножение.

 

таблица за умножение

Тя съдържа 100 кубчета от 10 цвята. От едната страна на всяко кубче е задачата, а отговорът е от другата. Играта е с различни цветове и ще помогне на детето в избора на правилното решение, ще задържи по-дълго неговото внимание и ще го улесни в усвояването на математическите действия.

Подходящо помагало по английски език и креативно мислене, е играта Букви за стена.

 

На основа с прорези, децата придвижват букви (48 бр.) и образуват думи с тях. Може да се използва настолно или да се прикрепи за стената. Развива моторика, концентрация, мислене, развива речта на английски език. Подходяща е за деца билингвисти. Заедно с родителите или самостоятелно, детето може да формира думи и кратки изрази. Играта е полезна и за игри със състезателен характер-например: кой ще измисли повече думи, започващи или завършващи с определена буква.

Детството е най-важният и ценен период за всеки човек. В тези години детето възприема света и изгражда адекватна представа за ставащото наоколо. Нека осигурим прекрасно и вълнуващо детство на децата си. Бъдете вдъхновени и не се колебайте да играете заедно, защото играта с мама и татко, кара децата да са по-уверени, по- самостоятелни и мотивирани да успяват. Ще се радваме ако с нашите съвети и играчки сме провокирали родителския ви интерес и сме допринесли за развитието на способни и любознателни деца. Не забравяйте-във всеки един от нас живее по едно малко дете!