20 образователни игри за вашето дете

20 образователни игри за вашето дете

8 февруари 2019

Играта е изключително важна част за живота на едно дете. Чрез играта то се развива- интелектуално, моторно, езиково. Чрез игри детето доразвива уменията си за мислене, внимание, памет и концентрация. Играта е с основна роля и при моторното развитие. Детето обожава движението, а играта го стимулира да го прави още повече. Различни видове игри допринасят за развитието на фината моторика, стимулират речевото развитие и спомагат за усвояването на буквите и цифрите.

Игрите, които спомагат за хармоничното развитие и способности на детето, са т.н. образователни игри, които биха могли да се приложат още от най-ранна детска възраст .Доказано е, че връзката между учение и игра в ранните детски години е от съществено значение за опознаването на света по забавен начин, с позитивни усещания. Игрите са ефективен начин децата  да се социализират и създават нови приятелства.

Днес много деца не играят достатъчно с образователни дървени играчки, защото са привлечени от таблети, телефони, компютри, на които играят електронни игри. Детето е заинтригувано и наистина може да задържа дълго време вниманието си в екрана, но освен, че вреди на зрението си с този вид игри то не стимулира въображенето си, нито моторните си умения. Доказано е, че облъчването от електронните устройства и дългото време прекарано в такива игри водят до забавяне в цялостното развитие на детето, а често и до прекалена нервност и хиперактивност.

Най-полезни за децата са образователните игри, които те могат да докоснат и с които могат да играят не само сами, а също с мама и татко, както и групово- с връстниците си.

Дървените образователни играчки на Playsense, предоставят множество възможности за изобретателност от страна детето, защото предлагат поне няколко възможни игри и то с една играчка. Ние се стремим да помагаме на родителите в избора на подходящи  дървени играчки и образователни игри, защото те са креативни, стимулират детското творческо въображение и допринасят за формиране интелекта на детето. Споделяме с вас интересни образователни игри обичани от родители и препоръчани от учители за съответните детски възрасти.

 

Образователни игри за деца на 3 години

 

Децата на 3 години са в процес на проучване на околния свят. В тази възраст те натрупват речников запас и са много любознателни. Привлечени са от ярките цветове, запознават се с геометричните форми и се учат да ги класифицират визуално. Сетивното възприятие също е много важно в тази възраст. Детето първо иска да пипне предметите, след което ги оглежда, пита кое какво е и как се използва. Започва фазата на въпросите. Тук може да поставите задачата за нареждане по признак: цвят, големина или форма.

Много подходящи образователни играчки са Дидактичните фигури на Playsense.

дидактични фигури 4х4дидактични игри разглобени

 дидактични фигури

Това е игра с основните геометрични фигури: квадрат, триъгълник, кръг и правоъгълник. Те са с различни цветове и големина. При тази игра детето може да търси правилното място на всяка една фигура в дървеното табло, да ги подрежда и сортира по големина, да ги сортира по цветове. Чрез играта, детето развива моторика, умения за класификация, умения за цветово разпознаване, познания и диференциране на различните геометрични фигури. Дървените елементи могат да се използват и като тип конструктор - с нареждане едно върху друго и оформяне на различни фигури.

 

геометрични фигуригеометрични фигури за сортиране

геометрични фигури за сортиране

геометрични фигури за сортиране

 

Друг вариант на занимателна игра, са Геометричните фигури за сортиране. Цветните елементи на геометричните фигури са с различен брой дупчици, които детето трябва да прецени къде да постави на дъската, за да пасне на броя шипчета. Всяка фигура има своето място. За ориентация е и очертанието на фигурата на дървената дъска. Децата освен, че се запознават с геометричните форми, биха могли да броят дупчиците и да правят сравнение- в коя фигура има по-малко дупчици и в коя повече; къде да поставим всяка фигура, какви цветове са елементите.

Сетивната игра на Playsense е изключително интересна за децата на 3-годишна възраст.

 

сетивна игра

сетивна игра

 

Тя развива тактилните умения, изостря сетивата, способства за по-добра концентрация и зрителна памет, а също така, запознава децата с различните текстури. Много занимателно е, ако детето е с вързани очи или гледайки настрани се опитва да намери подходящите гнезда на всяко кръгче, като сравнява текстурите.

В игрите с най-малките, много полезни са пъзелите, с чиято помощ, децата опознават околния свят, развиват речта си и подобряват координацията, мисленето и вниманието си. Споделяме с вас за нашите пъзели на тема Сезони. Колекцията включва четири пъстроцветни пъзела, всеки с различна сюжетна картина, тематична за сезона. Пъзел Пролет пресъздава играта на децата в хубавите пролетни дни; пъзел Лято- плажните забавления, пъзел Есен- лунапарк и забавленията на децата там; пъзел Зима - пързалянето с шейни и игри в снега. Децата са заинтригувани от сюжетните картини и правят асоциации на дейностите изобразени на пъзелите, като го свързват с актуалния сезон. Провокира се тяхната речева продукция, усъвършенстват се уменията за обобщение и синтез на информацията, моторните движения и координация, когнитивните способности.

 

пъзел пролетпъзел лято

пъзел есенпъзел зима

пъзел зима

 

Образователни игри за деца на 4 години

 

За децата на 4-годишна възраст са много полезни игрите с нанизване на мъниста. С тях е възможно да се измислят модели самостоятелно от детето или да се следват зададени. Чрез диференциация и съотнасяне на цветове и форми, децата отброяват, нанизват мъниста в определена последователност или по тяхно желание. Играта развива зрително-моторната координация, логическото мислене, визуалната памет. На нея могат да играят няколко деца едновременно, като сортират, групират, подреждат и отброяват. Можете да играете заедно с детето, като го провокирате емоционално с одобрение и похвала на това, което е измислило само, или за успешно следване на зададения модел.

 

игра за нанизванев кутияигра за нанизване елементи

 

Играта е удачна за използване в детски градини, центрове за детско развитие, училищни групи, специализирани кабинети.

Препоръчителните образователните игри за деца на 4 години са игрите за броене, лабиринтите с цифри и дидактичните пъзели.

Играта за броене, предлагана от Playsense е чудесно начало за запознаване на детето с цифрите и придобиване на умения за броене.

 

игра за броене подреденаигра за броене

 

Играта е забавна за децата: на дървена основа последователно се нареждат цифрите, за да се построи числовата редица от 1 до 10. Срещу всяка цифра се поставя блокче с точки, чийто брой съответства на изобразеното число. Накрая се отброяват цветни рингчета, еднакви по цвят и брой на изобразените множества от точки. Полезно е, да броите заедно с детето и да го мотивирате с похвала за добре изпълнена задача. По този начин стимулирате неговата емоционална удовлетвореност от играта.

Лабиринтите с цифри, са много увлекателни за децата.

 

лабиринг с цифри

 

Допълнително забавление са металните цветни топчета, които детето с магнитна пръчица трябва да пренесе до определена цифра или определен брой животни. Пъзелът е с две пръчици и позволява игра с приятел.

 

Образователни игри за деца на 5 години

 

При децата на тази възраст са от полза игрите за развитие на логическо мислене. Логическите блокове на Денеш, са вид игра, която запознава с основни геометрични фигури, позволява класифициране и сравняване по форма, големина и цвят, както и конструиране на различни композиции. Детето може да следва зададен от родителя или специалиста модел, както и да измисля свой собствен проект. Може да брои цветните елементи и с тяхна помощ да се учи да събира и изважда. Развива се въображението, моториката, логическото мислене, математическите способности.

 

логически блоковелогически блокове форми

 

Друг образователна игра за запознаване на децата с геометричните фигури и игри с тях е Магнитната мозайка.

 

магнитна мозайка

магнитна мозайка

 

Тя предоставя възможността детето да изпълни 24 предложения за нареждане, както и да измисли безброй композиции. Детето научава и твори едновремено. Това е модерен вид на апликирането на хартия с цветни фигури, но става много по-забавно- чрез магнитна дъска.

 

Образователни игри за деца на 6 години

 

Детето на 6 години има за цел да усвои много умения, защото е в предучилищна възраст.  То започва да любопитства какво е това „време“, как се определя часа и какво значи. За тази цел препоръчваме изработения от дърво Календар. Това е забавно пособие, разполагащо с подвижни стрелки, прозорчета и цветни означения. Детето определя времето навън, а също и ден от месеца, ден от седмицата, час и минути. Ако ви е любопитно да разберете повече за Календара на Playsense и как с негова помощ да научим детето да определя времето и часа, прочетете статията ни с полезни съвети тук.

 

календар Playsense

календар Playsense

 

Друга образователна игра, харесвана и препоръчвана от учители за тази възраст  са и Пръчиците на Кюизинер. Играта представлява дървена кутия с 308 броя различни по цветове и големина дървени пръчици. Това е идеалната игра, чрез която детето ще се научи да сравнява числа и количества. Всяка дървена пръчица съответства на определен брой единици. Пръчиците са подходящи помощници в заниманията по математика в предучилищна група, а в последствие и в първи клас. Многофункционалността на развиващата игра е в това, че детето може да ги нарежда подобно мозайка, да конструира с тях, или да ги използва заедно с родител или учител за онагледяване на моделите изречения в първи клас.  Играта развива логическо и конструктивно мислене, умения за сравнения и класификация, фина моторика. Предлагаме ви тази игра, защото смятаме, че е незаменимо средство за визуализиране на абстрактните математически понятия.

 

пръчици на Кюизинерпръчици на Кюизинер подредени

пръчици на Кюизинер

  

Подходящо пособие е Математическото сметало на Playsense.

 

математическо сметало

 

Тази игра е незаменим помощник в броенето и количественото сравняване. Децата за първи път имат възможността да се запознаят с основните понятия в аритметиката: разлика между число и цифра, сбор и разлика, равенство, по-голямо и по-малко. Естествено единиците се превръщат в малки цветни топчета. Основната функция на сметалото е да представи числата като сбор от единици, а от там и тяхната разлика.

 

Образователни игри за деца на 7 години /първи клас/

 

Вълнуваща е възрастта, когато децата за първи път прекрачват училищния праг. Много от тях вече познават азбуката, могат и да смятат, но ви предлагаме игра, с цел да се  стимулира интереса и да провокира, желанието за научаване и писане на азбуката. Препоръчваме Магнитната азбука, която съдържа 52 разноцветни повтарящи се букви. С тяхна помощ детето може да създава срички, думи, кратки изречения. Може да превърнете изучаването на буквите в приятно забавление. По време на разходка предложете на вашето дете да открие нещо, което да започва със звука…/например този, с който започва неговото име/.Детето ще открие множество от съответните думи, а вкъщи на магнитната дъска продължете играта със съставяне на думи с буквените им обозначения.

магнитни буквимагнитни букви на дъска

 

Образователна игра е и Математиката за стена. Това е игра, която представлява издълбан лабиринт за придвижване на тридесет и четири броя дървени цилиндъра, с принтирани върху тях цифрите от 0 до 9, както и четирите действия в математиката (събиране, изваждане, умножение и деление). Наричаме условно продуктите "за стена", защото е предвидено закрепване за стена, но те могат да функционират и без закрепване. Детето се запознава с цифри, числови редици и математически действия. Играта развива въображението и мисленето на детето, защото то само или с подкрепата на възрастен, може да съставя числови редици, да измисля задачи, и да намира тяхното решение чрез цифрите, представени като графични символи. С тази игра числата започват да придобиват конкретно значение за детето и то започва да прави различни комбинации. Важно е децата да могат да броят до 100 и да извършват операциите събиране и изваждане, а на по-късна възраст умножение и деление.

математика за стена

математика за стена

 

За стимулирането на любознателност у децата,  препоръчваме Магнитния календар на английски език на Playsense. Ролята му е на пръв помощник в изучаването на езика- разполага с означения на метеорологичното време, дни от седмицата, месеци, сезони, дата, часовник- с час и минути. С Магнитния календар, децата се учат да планират времето и дейностите си.

магнитен календар

 

Образователни игри за деца на 8 години

Дървените игри могат да бъдат развлекателни и развиващи дори за по-големи деца- такава е играта Танграм.

игра Танграмигра Танграм фигура

танграм

 

Танграм е игра в масивна дървена кутия с акрилен капак, в която се съдържат 7 бр. геометрични фигури от каучуково дърво и 40 бр. карти- образци с 80 бр. изображения. Комбинирайки ги, децата построяват различните изображения от картите, а могат и да изработят свой собствен проект. Тази игра е забавна както за деца, така и за възрастни.

В тази възраст децата започват да се учат да умножават и делят числа. Playsense препоръчва онагледяването на математическите изрази с дървената Таблица за умножение.

 

таблица за умножение

Тя съдържа 100 кубчета от 10 цвята. От едната страна на всяко кубче е задачата, а отговорът е от другата. Играта е с различни цветове и ще помогне на детето в избора на правилното решение, ще задържи по-дълго неговото внимание и ще го улесни в усвояването на математическите действия.

Подходящо помагало по английски език и креативно мислене, е играта Букви за стена.

 

букви за стена английски

 

На основа с прорези, децата придвижват букви (48 бр.) и образуват думи с тях. Може да се използва настолно или да се прикрепи за стената. Развива моторика, концентрация, мислене, развива речта на английски език. Подходяща е за деца билингвисти. Заедно с родителите или самостоятелно, детето може да формира думи и кратки изрази. Играта е полезна и за игри със състезателен характер-например: кой ще измисли повече думи, започващи или завършващи с определена буква.

Детството е най-важният и ценен период за всеки човек. В тези години детето възприема света и изгражда адекватна представа за ставащото наоколо. Нека осигурим прекрасно и вълнуващо детство на децата си. Бъдете вдъхновени и не се колебайте да играете заедно, защото играта с мама и татко, кара децата да са по-уверени, по- самостоятелни и мотивирани да успяват. Ще се радваме ако с нашите съвети и играчки сме провокирали родителския ви интерес и сме допринесли за развитието на способни и любознателни деца. Не забравяйте-във всеки един от нас живее по едно малко дете!